reactietijd van thermometers

Het selecteren van geschikte mechanische thermometers voor een proces is geen snelle opgave. Bimetaalthermometers of met gas gevulde thermometer – de beslissing over het type thermometer alleen al hangt af van verschillende factoren. Een van de belangrijkste selectiecriteria is de reactietijd van het meetinstrument.

Als het gaat om snelheid, is de met gas gevulde thermometer het beste. Als vuistregel geldt dat deze thermometers ongeveer 30 seconden nodig hebben voor een temperatuurregeling van 10°C tot 90°C. Een bimetaalthermometer zou na 90 seconden dezelfde eindwaarde weergeven. Door hun korte reactietijden zijn met gas gevulde thermometers bijzonder geschikt voor integratie in de schakelbehoeften.

Het verschil in snelheid wordt verklaard door de verschillende functionele principes van de twee thermometertypes – in tegenstelling tot de bimetaalthermometer (die het principe van verschillende uitzettingscoëfficiënten gebruikt) wordt het meetsysteem van een met gas gevulde thermometer gevuld met helium onder druk. Elke verandering in de temperatuur veroorzaakt een onmiddellijke verandering in de interne druk in de stang. De druk vervormt de meetbuis en de doorbuiging wordt via een beweging op de wijzer overgebracht.

Thermowells beïnvloeden de reactietijd

Net als bij andere meetinstrumenten moeten ook bij kritische processen mechanische thermometers worden gecombineerd met een thermowell. Er moet rekening mee worden gehouden dat een dergelijke buis ook een zekere invloed zal hebben op de reactietijd van de thermometer. In hoeverre, hangt af van het materiaal en de wanddikte van de thermowell.

Additioneel
Meer details over mechanische thermometers vindt u op de website van WIKA onder de rubrieken Thermometers met wijzerplaat en Thermometers met schakelcontacten.

Zie ook onze artikelen
Selectiecriteria voor mechanische thermometers (2): procestemperatuur
Selectiecriteria voor thermometers (3): Capillair

 Geef een reactie
Gegevensbescherming Regel