Thermometer with long-distance pipeline

Bimetaal- of met gas gevulde – de vraag naar de voor het betreffende proces geschikte thermometer met wijzerplaat kan alleen worden beantwoord in een geval zonder vergelijking: Alleen met gas gevulde thermometers kunnen worden gecombineerd met een capillair.

In de reactie op een temperatuursverandering functioneren beide soorten thermometers volgens het expansieprincipe.

Thermometer met wijzerplaat en capillair – deze combinatie is alleen mogelijk met een gasdrukapparaat.

Maar de rotatie van de helix in bimetaalthermometers kan alleen direct en zonder “omweg” op de indicatie reageren. Terwijl een met gas gevulde thermometer ook geschikt is voor de overdracht van de gemeten waarde via capillair, vanwege de heliumvulling. Zo’n capillair heeft een buitendiameter van slechts 2 mm en een binnendiameter van 0,1 tot 0,2 mm.

Een thermometer met wijzerplaat en capillair stelt de gebruiker in staat om de procestemperatuur te meten, zelfs op ontoegankelijke punten. Door middel van een contactlamp kan deze ook op de kleinste leidingen worden gemeten. Een ander voordeel is het overbruggen van grotere afstanden. Zo kunnen thermometers centraal worden geïntegreerd in een instrumentenpaneel, een schakelkast of een bedieningspaneel.

Specification of the measuring arrangement

Voor de specificatie van een met gas gevulde thermometer met capillair moet het schaalbereik, de lengte van het capillair en het type sondeaansluiting bekend zijn. Met een capillaire lengte tot 60 m garandeert WIKA de nauwkeurigheidsklasse 1 van het betreffende instrument (conform EN 13190). De benodigde vuldruk voor een thermometer met wijzerplaat en capillair van WIKA varieert tussen 25 bar (grote overspanning) en 180 bar (kleine overspanning).

Such a measuring arrangement can be installed in a plant without any problems. However, users must observe a minimum bending radius to ensure that the capillary does not kink and the helium can expand. In addition, we recommend a stainless steel spiral protection from mechanical impacts.

Additioneel
Verdere artikelen over de selectiecriteria voor bimetaal- en met gas gevulde thermometers zijn gewijd aan de reactietijd en de procestemperatuur. Meer informatie over beide typen instrumenten vindt u op de website van WIKA onder de kopjes Thermometers met wijzerplaat en Thermometers met schakelcontacten.

Meer informatie over de verschillen tussen bimetaal– en gasgestuurde thermometers vindt u in de volgende video:

Bimetaal- of met gas gevulde – de vraag naar de voor het betreffende proces geschikte thermometer met wijzerplaat kan alleen worden beantwoord in een geval zonder vergelijking: Alleen met gas gevulde thermometers kunnen worden gecombineerd met een capillair. In de reactie op een temperatuursveranderGeef een reactie