EAC certificate with pressure gauge

Wie meetinstrumenten of andere technische goederen naar Rusland en veel van zijn buurlanden exporteert, moet het certificeringsproces van de „Eurasian Conformity“ (EAC) doorlopen. Een EAC-goedkeuring is vergelijkbaar met CE-conformiteit. Zij wordt afgegeven voor elk type instrument.

Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan zijn een belangrijke markt voor fabrikanten van meetinstrumenten. Deze drie landen zijn ook stichtende leden van de „Euraziatische Economische Gemeenschap“, waartoe andere leden van het „Gemenebest van Onafhankelijke Staten“ (GOS) zijn toegetreden. Voor de uitvoer van meetinstrumenten naar deze douane-unie is in het algemeen een EAC-goedkeuring vereist. Deze bevestigt dat de instrumenten in overeenstemming zijn met de eisen die in de technische voorschriften van de lidstaten zijn vastgelegd. Het EAC-document heeft bijvoorbeeld in Rusland de vroegere GOST-R-certificaten vervangen. In veel gevallen zijn nog meer certificaten aan het document verbonden.

De volgende tabel geeft een overzicht van goedkeuringen en documenten waarmee WIKA manometers en WIKA thermometers geleverd kunnen worden aan de belangrijkste EAC-landen, en ook aan de nauw verbonden GOS-staten Oekraïne en Oezbekistan.

    RuslandEACMetrologie (GOST)Materiaal pasInitiële kalibratie (LCC)
      Wit-RuslandEACMetrologie (BelGIM)Materiaal pas 
    KazachstanEACMetrologie* (KazInMetr)Materiaal pas 
    Oekraïne Metrologie* (UkrSEPRO)Materiaal pas 
    Oezbekistan Metrologie* (Uzstandard)Materiaal pas

*incl. eerste kalibratie

Dit betekent, in detail:

  • Het EAC-certificaat is bindend voor alle meetinstrumenten die bestemd zijn voor het grondgebied van de Euraziatische douane-unie en onderworpen zijn aan de technische regelgeving (kortweg: „TR CU“). Voor mechanische thermometers geldt dit voorschrift echter alleen voor instrumenten met Ex-bescherming, alle andere worden door WIKA met een „negatief certificaat“ geleverd.
  • Een EAC Ex-certificaat wordt uitsluitend afgegeven voor manometers en wijzerthermometers met ATEX-goedkeuring.
  • Elk EAC-certificaat gaat vergezeld van een uitrustingspas overeenkomstig GOST 2.610-2006 en GOST 2.601-2006.
  • Daarnaast zijn in veel gevallen metrologische certificaten nodig. Voor uitvoer naar Kazachstan, Oezbekistan en Oekraïne omvat dit certificaat ook een eerste ijking.
  • Voor Rusland bestemde meetinstrumenten kunnen worden geleverd met een afzonderlijk certificaat van eerste ijking („wettelijk ijkcertificaat“). Zo is er een individuele controle voor elk geleverd instrument. Het bevat het serienummer en ook de datum van de eerste ijking, waarvan de meetwaarden worden gedocumenteerd in een afzonderlijk 3.1 certificaat overeenkomstig EN 10204 met een lijst van de afzonderlijke meetwaarden.
  • Alle gegevens op de certificaten en de materiaal pas moeten in het Russisch zijn gesteld.

Additioneel
Meer informatie over het onderwerp productgoedkeuringen vindt u op de WIKA-website.Kommentar verfassen