table: metrological Certificate

Naast het EAC-certificaat, bij de invoer van meetinstrumenten in de Euraziatische Economische Zone (leden 2017: Rusland, Wit-Rusland, Kazachstan, Armenië, Kirgizië) en in de andere lidstaten van het GOS (Gemenebest van Onafhankelijke Staten): Armenië, Azerbeidzjan, Wit-Rusland, Kazachstan, Kirgizië, Moldavië, Rusland, Tadzjikistan, Turkmenistan, Oekraïne en Oezbekistan), is het “metrologisch certificaat” ook vereist. Wanneer en voor welk type producten een metrologische goedkeuring verplicht is, wordt hieronder nader toegelicht.

Meetapparatuur in door de staat gecontroleerde gebieden moet worden gecertificeerd.

In tegenstelling tot het EAC-certificaat, dat voor alle landen van de Euraziatische Economische Unie geldig is, moet het metrologisch certificaat voor elk GOS-land afzonderlijk worden aangevraagd.

De metrologische certificering is een proces voor het staatstoezicht op de meetapparatuur. Als meetapparatuur wordt een meetinstrument, een meetsysteem of een norm gedefinieerd als datgene dat de taak van meting met een gespecificeerde meetnauwkeurigheid vervult. Zo behoren volgens de certificeringsverordening bijvoorbeeld schakelaars, displays en diafragma-afdichtingen niet tot de categorie meetapparatuur. Analoge meetinstrumenten met een bepaalde meetafwijking, zoals manometers of druktransmitters, tellen wel mee als meetapparatuur en moeten worden gecertificeerd als ze worden gebruikt in door de overheid bewaakte velden.

Tot de door de overheid gecontroleerde gebieden behoren gezondheidszorg, diergeneeskunde, arbeidsveiligheid, milieubescherming, defensie-industrie, bedrijfsveiligheid, handel, cartografie en geodesie. In de weinige andere gevallen is de certificering vrijwillig, maar het wordt beschouwd als een keurmerk van hoge kwaliteit en wordt dus in de meeste gevallen van de klant verlangd.

Labelling obligations

Door de afgifte van het metrologisch certificaat bevestigt de aangemelde instantie van de staat dat de gecertificeerde meetinstrumenten voldoen aan de minimumeisen van de technische voorschriften van het betreffende land en dat de meetafwijking van het product wordt gecontroleerd en ook de testapparatuur is gebaseerd op een staatsreferentienorm. Bovendien wordt het gecertificeerde product opgenomen in het staatsregister van meetapparatuur. Na ontvangst van het metrologisch certificaat mag de fabrikant zijn product markeren met het goedkeuringslogo (zie afbeelding in dit artikel) van het betreffende testinstituut. Als de meetapparatuur binnen het GOS in een door de staat gecontroleerd veld moet worden gebruikt, is de markering met het goedkeuringslogo verplicht.

Additioneel
Heeft u een meetinstrument nodig dat alle certificeringen en begeleidende documenten biedt voor de invoer in de Euraziatische Economische Zone? WIKA biedt een breed scala aan meetapparatuur met metrologische certificaten. Wij helpen u graag bij uw keuze. Uw contactpersoon helpt u graag verder.

Zie ook ons artikel
EAC – Het certificeringssysteem van de Euraziatische Economische Unie in overzichtGeef een reactie
Gegevensbescherming Regel