force-measurement-in-linear-drives

Momenteel vindt een transformatie plaats, waarbij lineaire aandrijvingen de plaats innemen van pneumatische en hydraulische aandrijvingen. Hier is er geen mogelijkheid meer om druk te meten. WIKA heeft echter een andere oplossing: Krachtmeting.

Hydraulische of pneumatische cilinders worden steeds meer vervangen door elektrische aandrijftechniek. Hiervoor is het echter noodzakelijk om krachtmeting uit te voeren met behulp van krachtopnemers/krachtsensoren. Krachtmeting door drukmeting in een hydraulisch of pneumatisch aggregaat is niet mogelijk. Een typisch voorbeeld hiervan zijn lineaire aandrijvingen.

Krachtmeting: de beginsituatie

Een lineaire aandrijving is een aandrijfsysteem dat leidt tot een translatorische beweging. Machine-elementen of systeemonderdelen worden in een rechte lijn versneld. Het is zinvol om in dergelijke aandrijvingen krachtmeting aan te bieden, aangezien er momenteel een ingrijpende verandering plaatsvindt: Hydraulisch en pneumatisch aangedreven aandrijfelementen worden vervangen door een combinatie van elektromotor en mechanische aandrijfeenheden. Deze moderne aandrijfsystemen zijn eenvoudig gehouden via modulaire systemen, maar kunnen desondanks met weinig moeite worden aangepast aan individuele klanttoepassingen. Zij worden ook gekenmerkt door een hoge mate van veelzijdigheid. Drukmeting is hier echter niet meer mogelijk.

Krachtmeting: de voordelen

Deze verandering biedt de perfecte gelegenheid om krachten direct in het proces te meten. Krachtmeting kan worden gebruikt met praktisch elke lineaire aandrijving. Voor de nauwkeurige meting van de krachten maakt het niet uit waar binnen de krachtstroom de krachtopnemer is geïntegreerd. Dit kan direct op de motor, op de actuator of op het punt van krachtuitoefening zijn. Op elk punt in het krachtverloop kan de kracht betrouwbaar worden vastgesteld.

Krachtmeting: WIKA producten in toepassing

De F2301 krachtopnemers zijn geschikt voor krachtmeting in lineaire aandrijvingen

Voor de krachtmeting worden dunnefilmsensoren uit de volumeproductie van WIKA gebruikt, die op de meetbuizen van de krachtopnemers worden gelast. Dit is ook een van de redenen waarom tecsis, als de krachtmeetspecialist binnen de groep, bekend staat om innovatieve kwaliteitsoplossingen in metrologie en sensortechnologie. Met de verschillende krachtopnemer oplossingen, van de standaard tot de miniatuur trek- en drukkrachtopnemers, kan voor elke toepassing de optimale oplossing worden gevonden. Bijvoorbeeld voor het regelen van de verbindingskrachten op elektrisch aangedreven spindelpersen of het bewaken van de overbelastingsbeveiliging in hefcilinders. Ook de robotarmen van grijp- en klemrobots, alsmede ponsen, persen en lastangen kunnen worden gemeten. Met de succesvolle aanvraag voor het EU-project “Clean Sky 2” voldoen de sensoren ook aan de extreem hoge veiligheidseisen van de luchtvaartindustrie.

Note
Ons portfolio, onze kwaliteitsnormen, onze productiesites: meer gedetailleerde informatie over het onderwerp krachtmeting vindt u op de WIKA website.



Geef een reactie
Gegevensbescherming Regel