Tunnelboring (Foto AlpTransit)

Iets minder bekend dan de conventionele toepassingsgebieden van krachtmeting, maar niet minder belangrijk, is krachtmeting op het gebied van geotechnologie. Hier is het in hoge mate afhankelijk van kennis en ervaring.

Hydraulische compressie load cell modellen F1119, F1136

Hydraulische compressie load cell modellen F1119, F1136

De term geotechnologie combineert aspecten van geotechnische maatregelen zowel bovengronds als ondergronds. Krachtmetingen voor geotechniek zijn ook te vinden in bijvoorbeeld de fundering en grondverankering, in wegverankering of in de wegenbouw. Ook bij het graven van metrotunnels, bij het vastzetten van funderingen, maar ook in de speciale civiele techniek, zoals tunnelbouw, worden instrumenten voor krachtmeting gebruikt. Daartussenin zijn er nog vele andere toepassingsgebieden die een permanente of toevallige monitoring van terreinstructuren en – bewegingen vereisen. Bij al deze toepassingen worden grondankers gebruikt om de aarde of rotsen te stabiliseren.

 

Ankerkrachtmeting kan worden uitgevoerd met elektrische of analoge uitgangssignalen. Bij de ankerkrachtmeting gaat het om het verkrijgen van gegevens die belangrijk zijn voor de veiligheidsoptimalisatie en het controleren van de planningsberekeningen. Als het terrein wordt verplaatst voor bouwkundige of veiligheidsgerelateerde maatregelen, zijn deze gegevens in veel gevallen onmisbaar. Hiervoor worden hydraulische krachtopnemers – een combinatie van een cilinder en een zuiger in staal of roestvrij staal gevuld met hydraulische media – met geïntegreerde druksensor en elektrische uitgang of met een direct gemonteerd drukmeetinstrument (manometer) gebruikt.

Preloaded ring force transducer in application

Vooraf geladen ringkrachtopnemer in toepassing

Deze worden tussen de betonnen balk en ankerkop gemonteerd om de voorspankracht te meten, maar ook voor de langdurige krachtbewaking van het grondanker. Met de zogenaamde “ringkrachtopnemers” worden metingen uitgevoerd van 4 kN tot 6.000 kN. Voor moeilijk toegankelijk terrein worden autonome systemen gebruikt die zonder stroomvoorziening werken.

Alle geotechnische krachtopnemers zijn ontworpen voor extreme omstandigheden. Daarnaast zijn er speciaal ontworpen meetinstrumenten met bijbehorende accessoires beschikbaar voor de meest uiteenlopende toepassingen.

Let op
Meer informatie over onze hydraulische compressiekrachtopnemers F1119 en F1136 is te vinden op de website van WIKA. Voor technische oplossingen, uw contactpersoon zal u graag helpen.Geef een reactie