foto met testbuizen

Manometers met scheidingsmembraan zijn echte multifunctionele instrumenten. In processen met kritische media maken ze bijvoorbeeld uitgebreide mogelijkheden voor een betrouwbare drukmeting met langdurige stabiliteit mogelijk.

Agressieve media

Kritische media: Scheidingsmembranen kunnen met verschillende speciale materialen resistent worden gemaakt.

Processen met agressieve media vereisen meetinstrumenten met bevochtigde onderdelen van corrosiebestendig materiaal. Bij een manometer met scheidingsmembraan heeft deze eis vooral betrekking op het drukelement. Voor de weerstand van het scheidingsmembraan kan een breed scala aan speciale materialen worden gebruikt, van PTFE tot tantaal, Hastelloy en titanium tot goud. Ter vergelijking: Voor een buisveer worden meestal alleen roestvrij staal en Monel in aanmerking genomen.

Naast de weerstand moet het speciale materiaal ook voldoen aan de voor de meettaak vereiste elasticiteit en afdichting. Het scheidingsmembraan van de manometer wordt meestal verlijmd met een folie van het gekozen materiaal of, in het geval van een goud- en platina-coating, gegalvaniseerd. In sommige gevallen wordt het scheidingsmembraan zelfs volledig uit het speciale materiaal vervaardigd.

Voor toepassingen met bijzonder agressieve media kan de onderflens van het scheidingsmembraan ook met het speciale materiaal worden bekleed. Het bevochtigde gedeelte van het meetinstrument is dan volledig beschermd.

Viskeuze en soortgelijke media

Manometer met scheidingsmembraan en met open aansluitflens (l.): In de grote drukkamer kan geen enkel medium zich vestigen. Door de nauwe vorm van de buisveer (r.) bestaat het risico dat dit gebeurt.

Manometers met scheidingsmembraan zijn ook geschikt voor meettaken met viskeuze, kristalliserende en vervuilde media. Dergelijke media kunnen de smalle drukpoorten in een schroefdraadverbinding en zelfs het inwendige van de buis met buisveermanometer verstoppen. Membraandrukmeters met een open aansluitflens volgens EN 1092-1 of ASME B 16,5 (voorkeursbreedten DN 25 en 50 of DN 1″ en 2″) elimineren dergelijke problemen. Deze vorm van procesaansluiting creëert een grote drukkamer waarin geen enkel medium kan bezinken.

Vatbare media

Manometers met scheidingsmembraan zijn ook geschikt voor vatbare media in de voedings- en farmaceutische industrie: in een uitvoering met membraan met een vlakke procesaansluiting. Voor een dode ruimtevrije verbinding wordt het drukelement direct aan de hygiënische procesaansluiting gelast. Een ander voordeel is het werkingsprincipe waarbij gebruik wordt gemaakt van een droge meetcel: De druk wordt zonder overdrachtsvloeistof overgedragen, die anders het medium in geval van een storing zou kunnen verontreinigen.

Additoneel
Meer informatie vindt u op de website van WIKA onder de rubrieken Manometers en Manometers met uitgangssignaal.

See also our articles:
Voordelen van manometers met scheidingsmembraan (1): Meting van lage drukken
Voordelen van manometers met scheidingsmembraan (2): Hoge overbelastingsbeveiliging
Manometers voor farmaceutische processen: Inbouwmontage ”droge meting”Geef een reactie
Gegevensbescherming Regel