champagnefles die ontploft

Overbelasting kan de grens van een drukmeetinstrument snel blootleggen. Membraandrukmeters zijn bestand tegen een aanzienlijk hogere maximale druk in vergelijking met instrumenten met Bourdon buizen. Deze bescherming is te danken aan hun fysieke ontwerp.

De hoge overbelastingsveiligheid is het gevolg van de ondersteuning van het membraan (1) op de bovenste flens en de contour van afgevlakte golven. Bij meetbereiken in het mbar-bereik wordt de bescherming verhoogd door een speciaal bewerkt membraanbed, waartegen het membraan volledig rust (2).

Een doorsnede van de meetcel illustreert de reden voor de uitgesproken overbelastingsveiligheid van een manometer met scheidingsmembraan: Het membraan kan tegen de bovenste flens worden ondersteund. Omdat het membraan bovendien een contour met afgeplatte golven heeft, wordt de beschermingsfactor verder verhoogd vanwege het grotere contactoppervlak. Manometers met scheidingsmembraan van WIKA hebben standaard een overbelastingsbeveiliging van vijf keer de volledige schaalwaarde – bij buisveermaometers is dit standaard slechts ongeveer 1,3 keer.

Geen vervorming

De overbelastingsveiligheid van membraan instrumenten kan nog steeds tot duizend keer worden verhoogd. Tot 400 bar is mogelijk, zelfs bij een meetbereik van 0 … 16 mbar. In dit geval heeft de bovenste flens een speciaal bewerkt, metalen membraanbed, waartegen het scheidingsmembraan rust, als de volledige schaalwaarde wordt overschreden. Door dit volvlakse contact is elke plastische vervorming uitgesloten en wordt de langetermijnstabiliteit verhoogd. Voor mbar-meetbereiken is vanuit dezelfde weerstands-naar-vervormingsbenadering ook veiligheid tegen onderdruk mogelijk. Scheidingsmembranen zijn over het algemeen niet vlak. Alleen een contour met concentrische golven maakt een diafragmabeweging (nodig voor mechanische meting) van één tot drie millimeter mogelijk, naast een goede lineariteit..

Additoneel
Meer informatie over manometers met scheidingsmembraan vindt u op de website van WIKA onder de rubrieken Manometers, Manometers met uitgangssignaal en manometers met schakelcontacten.

Zie ook ons artikel
Voordelen van manometers met scheidingsmembraan (1): Meting van lage drukken
Voordelen van manometers met scheidingsmembraan (3): Oplossing voor kritische mediaGeef een reactie