Meetinstrumenten voor druk en temperatuur worden in bijna alle sectoren van de industriële productie gebruikt. Door de continue mechanische, chemische en thermische belasting verouderen deze instrumenten en kunnen daarom de juistheid van de gemeten waarde in de loop van de tijd niet garanderen. Door tijdige kalibratie kan echter de wijziging van de gemeten waarde worden bepaald en kan zo nodig een aanpassing worden uitgevoerd.
Bovendien schrijven de normen en richtlijnen voor dat de fabrikanten de inspectieapparatuur moeten kalibreren, wat een directe en indirecte invloed heeft op de kwaliteit. Dit is onder andere vastgelegd in de ISO 9001-norm. Voor een beter begrip worden de begrippen ijking en afstelling hieronder toegelicht.
Kalibreren ‘’in de meettechniek betekent het bepalen van de meetafwijkingen in het volledige meetinstrument, zoals nulafstelling, meetbereik- en lineariteitinstelling, enz. Bij het aanduiden van meetinstrumenten bepaalt de kalibratie de meetafwijking tussen het display en wat als de juiste waarde van de te meten grootheid wordt geclaimd. Bij materiaalmetingen, bijvoorbeeld massa’s, wordt de meetafwijking bepaald door het verschil tussen de markering en de juiste waarde te meten. Voor het meten van ketens bepaalt men de afwijking tussen de gemeten waarde van het uitgangssignaal en de waarde die dit signaal moet hebben met een ideale overdrachtkarakteristiek en een bepaalde ingangswaarde.
‘’Instelling’’ betekent het zo instellen of uitrichten van een meetinstrument (ook een materiaalmaat) dat de meetafwijkingen zo klein mogelijk worden gemaakt of dat de omvang van de meetafwijkingen de foutengrenzen niet overschrijdt. De instelling vereist daarom een ingreep die in de meeste gevallen een permanente wijziging van het meetinstrument of de materiaalmaat vereist, bijv. het verplaatsen van de wijzer of het aanbrengen van een nieuwe wijzerplaat.
Opmerking
Voor meer informatie over producten en services met betrekking tot WIKA’s kalibratietechnologie kunt u terecht op onze website.
Meer informatie over de verschillen tussen kalibratie, verificatie en aanpassing vindt u in de volgende video: