CCUS demands high standards from measurement technology.

Ontkoling vormt een grote uitdaging voor de industrie. “Koolstofafvang, -gebruik en -opslag (CCUS) is een methode om de uitstoot van CO2 die schadelijk is voor het klimaat te verminderen. Het betekent dat kooldioxide van de uitstoot wordt gescheiden en wordt behandeld om vervolgens te worden gebruikt of opgeslagen op een permanente verwijderingslocatie. Deze benadering stelt hoge eisen aan de gebruikte meettechnologie.

CO2 wordt vaak, en terecht, gezien als zowel een zegen als een vloek. Enerzijds is het een belangrijke grondstof die bijvoorbeeld wordt gebruikt in de landbouw, bij de productie van voedingsmiddelen of als koelmiddel. Als broeikasgas is kooldioxide daarentegen de belangrijkste oorzaak van klimaatverandering.

Overschakelen op koolstofarme of CO2 vrije technologieën is moeilijk tot onmogelijk

Een groot deel van de CO2 -uitstoot wordt veroorzaakt door belangrijke industrieën zoals energie, chemie/petrochemie, staal, aluminium, cement en pulp/papier. Klimaatverandering kan nauwelijks worden gestopt zonder deze vervuiling aanzienlijk te verminderen. In veel branches, vooral in de procesindustrie, is een omschakeling naar koolstofarme of CO2 vrije technologieën in de komende decennia echter zeer moeilijk of helemaal niet mogelijk. Bij veel processen kan, zelfs als er fossiele brandstoffen worden gebruikt, slechts een deel van de uitstoot van vervuilende stoffen worden verminderd, omdat er door het proces toch al CO2 wordt uitgestoten. Dit geldt bijvoorbeeld voor de staal- en cementindustrie, maar ook voor afvalverwerking.

Koolstof scheiden uit uitlaatgassen is van het grootste belang

Voor deze industrieën (de zogenaamde “moeilijk te reduceren industrieën”) is de enige optie voor decarbonisatie “koolstofafvang” – met andere woorden, de CO2 uit de uitstoot halen. Dit wordt voornamelijk bereikt door de koolstof van de uitlaatgassen te scheiden voordat het de atmosfeer bereikt, bijvoorbeeld met absorptie-, cryogene en membraanprocessen. Een alternatief hiervoor is “directe luchtafvang”, waarbij CO2 uit de atmosfeer wordt gefilterd. Na het extractieproces wordt de kooldioxide sterk gezuiverd. Vervolgens kan het worden gebruikt voor de productie van onder andere kunstmest, synthetische vezels, dranken (koolzuur) en synthetische brandstoffen. De koolstofdioxide die niet in de circulaire economie terechtkomt, wordt in geologische formaties geperst en daar permanent verwijderd.

Metrologische uitdagingen van CCUS

Als oplossingspartner ondersteunt WIKA bedrijven met “carbon capture” door een specifiek portfolio van producten en diensten aan te bieden. CCUS stelt ons voor een aantal metrologische uitdagingen: Omdat de geaggregeerde fasen van CO2 zich tijdens het proces bijvoorbeeld dicht bij elkaar bevinden, moet de interactie van druk, temperatuur en stroming nauwkeurig worden geregeld. WIKA biedt de juiste sensortechnologie voor elke stap in een CCUS-proces, van het extractieproces tot de behandeling van de sterk gezuiverde CO2 en het transport ervan.

Opmerking
Op de website van WIKA vindt u een overzicht van andere meetoplossingen voor de basismaterialenindustrie en de andere sectoren van de procesindustrie. In het kader van decarbonisatie zullen we u ook informeren over metrologische methoden om Drukmeetsysteem tegen vluchtige methaanemissies te vermijden. Hebt u verder nog vragen, dan helpt neem contact op met u graag verder.

Lees tevens onze artikelen
Drukmeetsysteem tegen vluchtige methaanemissies
Vermijd voortvluchtige emissies door preventie
WIKA ontwikkelt druksensor voor waterstofvoertuigen



Geef een reactie
Gegevensbescherming Regel