Preventie: voortvluchtige emissies vermijden

Vluchtige emissies vallen de atmosfeer aan en ontsnappen via talrijke kleine lekkages. Zelfs afsluiters kunnen in de loop van de tijd zulke lekages krijgen. De meest effectieve bescherming tegen vluchtige emissies is preventie: Bij afsluiters is dit mogelijk met behulp van een passend lekagevrij ontwerp.

Veel fabrieken in de olie- en gasindustrie stoten het broeikasgas methaan uit. Het “International Energy Agency” (IEA) schrijft 70% hiervan toe aan onbekende lekkages, naast opzettelijke lozingen.

Elke installatie heeft duizenden potentiële emissiepunten, waaronder verschillende soorten afsluiters. In vergelijking met pijpleidingafsluiters met grote nominale breedtes is het risico van afsluiters vrij laag. Toch moet in het belang van de klimaatbescherming worden voorkomen dat zelfs de kleinste hoeveelheden methaan (of enig ander broeikasgas) ontsnappen. Net als bij dergelijke “klimaatkillers” mogen er ook geen gassen vrijkomen die het personeel van de installatie in gevaar kunnen brengen, zoals waterstofsulfide.

WIKA-afsluiters ter voorkoming van vluchtige emissies zijn onderscheidend: door de oranje kleurcode op de bonnet.

Veiligheidskenmerken en kleurcode

Het model IV1x en IV2x naaldventielen, de model IV3x en IV5x ventielverdeelstukken en de model IVM monoflenzen van WIKA kunnen bijvoorbeeld zo worden ontworpen dat ze voldoende lekdicht zijn. De bonnets van deze afsluiters bieden over het algemeen veiligheidsrelevante kenmerken: een uitblaasveilige afsluiterspindel, een niet-roterende spilpunt met metalen zitting (slijtvaste werking) en een laag koppel voor een soepele en nauwkeurige afstelling van de afsluiter, zelfs bij hoge druk.

De versie voor het voorkomen van vluchtige emissies heeft ook een speciale afdichtingspakking van RTFE, een versterkte PTFE. De bijbehorende afsluiters van WIKA zijn door middel van een kleurcode (oranje) op de bonnets gemarkeerd en zijn dus duidelijk herkenbaar.

Goedkeuring volgens twee normen

De eigenschap van deze instrumenten om geen vluchtige emissies toe te laten wordt getoetst aan de eisen van twee normen: overeenkomstig de internationale norm EN-ISO 15848-1 en overeenkomstig VDI 2440, die in de Technische Instructies Luchtkwaliteitscontrole administratieve verordening voor de Federale Emissiecontrolewet als “TA Luft” wordt aangeduid. Dit laatste geldt vooral voor de exploitanten van installaties. Op de Duitse markt wordt het echter over het algemeen ook gebruikt als basis voor afsluiters.

De VDI-norm definieert een specifieke leksnelheid voor afsluiters. Het vereist dat het ontwerp van het afdichtingssysteem “het mogelijk maakt dat een beoogde functie onder de bedrijfsomstandigheden op lange termijn kan worden verwacht”. De overeenstemming met de specificaties wordt uitsluitend bevestigd door middel van een verklaring van de fabrikant.

Testprocedures en verificatie door een derde partij

De EN-ISO 15848-1 norm formuleert concrete voorwaarden voor de kwalificatie. Het verdeelt de afsluiters in eerste instantie in de drie dichtheidsklassen A, B en C, waarvan de naleving moet worden aangetoond door middel van een test met helium of methaan. De afsluiters uit de IV-serie van WIKA voldoen aan categorie A (laagste lekpotentiaal). Ze voldoen aan de leksnelheid van 10-5 mg-s-1-m-1 met behulp van de heliumlekdetectietechniek. Voor het belasten van afsluiters zijn in de internationale norm duidelijke specificaties vastgelegd. De testprocedure voor testonderdelen uit de IV-serie omvat bijvoorbeeld in totaal 455 mechanische cycli onder verschillende thermische omstandigheden (-29 °C, kamertemperatuur, +180 °C).

Een verklaring van de fabrikant alleen is niet voldoende om een instrumentontwerp in overeenstemming met EN-ISO 15848-1 te bevestigen. Het bewijs moet worden geverifieerd door een onafhankelijke derde partij. In het geval van WIKA-kleppen is dit de ABS-groep.

Additioneel
Meer informatie over de ventielen van de IV-serie vindt u op de website van WIKA. WIKA biedt een klantspecifieke montage met meetinstrument voor alle afsluiters. Dergelijke ‘instrumentaansluitingen’ worden bedrijfsklaar geleverd en op lekkage getest. Mocht u nog vragen hebben, dan helpt uw contactpersoon u graag verder.

Zie ook onze blog
Combinatie van drukmeetinstrumenten met toebehoren – Hook-up in plaats van eigen montageGeef een reactie