Example of global sustainability: A school garden enriches the children's menu.

Als globaal actief bedrijf streeft WIKA naar duurzaamheid wereldwijd. Alle vestigingen dragen hieraan op verschillende niveaus bij. Milieubescherming, klimaatbescherming, de ondersteuning van mensen zowel binnen als buiten het bedrijf en het tegelijkertijd nastreven van bedrijfsdoelen gaan allemaal hand in hand. Vele uitgevoerde initiatieven leveren al een positieve bijdrage aan de verwezenlijking van WIKA’s duurzaamheidsdoelen. Dit wordt aangetoond door de volgende voorbeelden:

Energiebesparingen door WIKA Italië

Op weg naar globale duurzaamheid telt elke stap, zelfs al is die op het eerste gezicht nog zo klein. Door onze productievestigingen in Italië bijvoorbeeld uit te rusten met ledverlichting, hebben we 55% kunnen besparen op ons energieverbruik. Terwijl het geïnstalleerde vermogen vóór de vervanging nog 8.400 watt bedroeg, bedraagt dit nu nog slechts 3.780 watt.

WIKA Zuid-Afrika ondersteunt leerplichtige kinderen

Al sinds 2013 is WIKA Zuid-Afrika betrokken bij het helpen van de informele nederzetting Mangolongolo. De dochteronderneming heeft daar een voedingsprogramma opgezet. Ze helpt tevens leerplichtige kinderen door het kopen van schoolschoenen, -tassen, -uniformen en -benodigdheden. Er is binnen deze gemeenschap ook een kinderdagverblijf voor kinderen van drie tot zes jaar opgezet. Het bieden van hulp heeft zich ook uitgebreid naar andere inwoners van de nederzetting.

Een ander initiatief van de dochteronderneming creëerde een fruit- en groentetuin voor de kinderen van de “Denver Primary School” in Johannesburg en het “Centre for Early Childhood Development” in Kaapstad. Veel van de jongens en meisjes komen uit naburige informele nederzettingen. De tuin helpt bij het verrijken van hun dagelijkse menu, het leveren van maandelijkse voedselpakketten en het genereren van extra inkomen (bovenstaande foto). Dit inkomen gaat bijvoorbeeld naar schoolmaterialen en -uniformen voor de kinderen.

Globale duurzaamheid door afvalwaterproject in Indonesië

WIKA contributes to safe wastewater disposal for people in Indonesia.

Globale duurzaamheid betekent ook dat mensen in Indonesië met behulp van WIKA over veilige afvoer van afvalwater beschikken.

WIKA MENAT, de dochteronderneming in Dubai, helpt bij het verbeteren van de afvoer van afvalwater in Indonesië. In de eilandstaat sterven vele mensen aan besmet water, vooral kinderen. Dit geldt ook voor families die op paalwoningen wonen en gedwongen zijn hun afvalwater en vast afval direct in de zee te lozen.

De NGO “Safe Water Gardens (SWG)” heeft een nieuw systeem ontwikkeld voor veilige afvoer van afvalwater, vooral voor deze mensen, de zogenaamde natte SWG’s. Ze bestaan uit een afvalwatertank en een leidingensysteem aangesloten op de toilet en een wasbak. Het grote voordeel is dat deze SWG’s, net als de andere, ook onderhoudsvrij zijn.

Door financiële ondersteuning van WIKA MENAT konden de eerste tien van deze systemen op het eiland Riau worden geïnstalleerd. Tien families beschikken nu voor het eerst over sanitaire voorzieningen. De regering van het eiland is enthousiast over de SWG’s, omdat ze beter zijn en, met 200 euro, vele malen goedkoper zijn dan eerdere systemen. WIKA MENAT is trots dat zij dit project mogelijk hebben kunnen maken.

Dochteronderneming in India werkt met verpakkingsmateriaal gemaakt van cellulose

WIKA India uses cellulose-based packaging materials for certain products and components

Duurzaam verpakkingsmateriaal van WIKA India

WIKA India heeft het verpakkingsproces voor bimetalen modules op zijn vestiging in Ghaziabad, ten oosten van de Indiase hoofdstad New Delhi, fundamenteel gewijzigd. In plaats van geëxpandeerd polystyreenschuim (EPS) gebruikt de dochteronderneming nu op cellulose gebaseerde materialen. Bovendien heeft het cellulose schalen voor Hallwa- en AFCG-producten geïntroduceerd. Deze milieuvriendelijke verpakking is gemaakt van papierpulp.

Gerecycleerd bruin karton wordt gebruikt als basismateriaal. Er is nu slechts één mal nodig om verpakkingsmateriaal voor vijf productvarianten te produceren. Deze innovatie wordt in de toekomst tevens gebruikt voor andere productlijnen.

Beperking van waterverbruik in de productie van krachtmeettechnologie

Laser systems with a closed cooling system increase resource efficiency and promote WIKA's global sustainability.

Lasersystemen in de productie van krachtmeettechnologie beschikken nu over een gesloten koelsysteem, dat het waterverbruik op de tecsis-vestiging aanzienlijk beperkt.

De Duitse Tecsis-vestiging in Offenbach am Main ondersteunt WIKA’s globale duurzaamheid met een alternatief koelsysteem voor de tijdens de productie gebruikte lasersystemen. De systemen werden jarenlang voorzien van gemeentewater, wat uiteindelijk een verspilling van een waardevolle hulpbron betekent. Op voorstel van een medewerker werkte de vestiging de lasersystemen geleidelijk bij tot een modern, gesloten koelsysteem.

Door het waterverbruik te beperken verbeterde de vestiging zijn hulpbronnenefficiëntie en verminderde de negatieve milieu-invloeden. De omschakeling naar het nieuwe koelsysteem verlaagde het jaarlijkse waterverbruik van de vestiging met ongeveer 2.000 kubieke meter, wat neerkomt op een besparing van zo’n 85 procent per jaar.

Opmerking
Nadere informatie over WIKA’s duurzaamheidsstrategie staat vermeld op de WIKA website.

Lees tevens onze artikelen
Klimaatbescherming: WIKA promoot e-mobiliteit en jobbike
De CO2-voetafdruk op een duurzame manier verkleinen
Bekroond voor energiebesparing: Micro precisie producten
Groene waterstof: WIKA Chili maakte indruk op het publiekGeef een reactie
Gegevensbescherming Regel