Nature and industry: The SGF plant of WIKA Poland borders on a Natura 2000 area protected by the EU.

Natuur en industrie kunnen in harmonie bestaan. Dit wordt aangetoond door de productiefaciliteit SGF van WIKA Polen. Het ligt in het noorden van Włocławek en grenst aan een zogenaamd Natura 2000-gebied. Dit is een van de vele kostbare natuurgebieden die in de Europese Unie worden beschermd.

Tegenwoordig omvat het Natura 2000-netwerk ongeveer een vijfde van het hele grondgebied van de EU. WIKA moest haar extra locatie in Polen zo plannen dat ten minste 25 procent van het gebied biologisch actief blijft. Het concept van natuur naast industrie is een succes. Zelfs herten komen in de buurt van de productielocatie.

Het unieke van de strobloem

Deze grote dieren zijn echter niet eens het bijzondere aan het aangrenzende natuurgebied. Evenmin als het dichte dennenbos of de kleine maar betoverende vijver. Het is eerder de aanwezigheid van een plant die bekend staat om zijn buitengewone eigenschappen en die tegelijkertijd beschermd moet worden: Helichrysum arenarium of strobloem.

De geelbloemige plant uit de composietenfamilie komt voor in Europa en Noord-Azië. Met een maximale grootte van 30 centimeter is de plant vrij onopvallend, maar sterk ruikend. Daarnaast heeft de bloem helende eigenschappen die door de moderne geneeskunde zijn bevestigd. Helichrysum arenarium heeft een sterk diastolisch effect op de galblaasspieren en stimuleert de lever. Het helpt ook bij klachten zoals galwegontsteking, indigestie of galstenen. Het wordt meestal gebruikt in tincturen, bolletjes of kruidenthee.

Harmonie tussen natuur en industrie is ook goed voor werknemers

In ieder geval zijn de collega’s die bij de SGF werken niet alleen blij met de strobloem. Ze genieten ook van de rust, frisse lucht en prachtige uitzichten van hun nabije charmante natuurlijke omgeving.

Opmerking
Meer informatie over de dochteronderneming is te vinden op de website van WIKA Polen. Onze internationale locaties zijn te vinden op WIKA website. Daar geven we je ook een overzicht van de activiteiten en doelstellingen van het bedrijf met betrekking tot duurzaamheid.

Lees tevens onze artikelen
WIKA initiatieven voor globale duurzaamheid
Klimaatbescherming: WIKA promoot e-mobiliteit en jobbike
De koolstofvoetafdruk op duurzame wijze verkleinen
Familiesportfestival: WIKA Polen ondersteunt Kujawiak RunGeef een reactie
Gegevensbescherming Regel