Hydrostatic pressure test with a digital pressure gauge

Een hydrostatische druktest wordt gebruikt als bewijs van sterkte en lekdichtheid van containers en pijpleidingen die vloeistoffen en gassen bevatten. De procedure en documentatie van een dergelijke test kan efficiënter worden gemaakt door digitale drukmeters te gebruiken. Dit is vooral het geval als de instrumenten een draadloze interface hebben voor gegevensoverdracht, bijvoorbeeld Bluetooth®.

KSR KUEBLER, het “Center of Excellence” (CoE) voor niveaumeting van de WIKA Groep, produceert onder andere bypass-niveaumeters en externe kamers. Hun niveaukamers en de vlotters van de niveau-indicatoren zijn onderdelen die onder druk staan. Daarom moeten ze worden onderworpen aan een hydrostatische druktest. De test is geslaagd als er geen drukverlies optreedt tijdens de gedefinieerde testtijd. Het is een vast onderdeel van de acceptatietest en het bijbehorende protocol dient ook als bewijs van operationele veiligheid.

Gezien de grote dagelijkse hoeveelheid, moet er bij de CvE-niveaumeting rekening worden gehouden met een aanzienlijke hoeveelheid tijd voor de hydrostatische druktest. Elk testobject wordt gedurende 15 en 30 minuten onderworpen aan een constante component-specifieke druk. Het testmedium is water.

Hydrostatische druktests in de productie vereisen mobiele apparatuur

De hydrostatische druktest vindt plaats in de flexibele productielijnen als laatste productiestap. Daarom is er mobiele apparatuur nodig die bestaat uit een drukopwekkingsunit voor de testdruk en een meetinstrument. In het verleden moest de CoE de hydrostatische druktest uitvoeren met vijf drukmeters met verschillende drukstappen per testopstelling om alle vereiste schaalbereiken te bestrijken. Vervolgens werd een model CPH6200 handheld van WIKA met een externe referentiesensor gebruikt, wat het testproces aanzienlijk stroomlijnde en veiliger maakte. De handheld had een hogere nauwkeurigheid en vereenvoudigde de documentatie door gegevensoverdracht naar een eindapparaat via de USB-interface. Bovendien werd de herkalibratie beperkt tot slechts één referentie-instrument.

Het display van de digitale manometer kan duidelijk worden afgelezen

Desondanks streefde de CoE naar meer efficiëntie en een verdere vermindering van handmatige werkzaamheden. Het gevolg hiervan was de overstap van de handheld naar het model CPG1200 digitale manometer van WIKA. Het testinstrument is nu permanent geïnstalleerd op de drukopwekkingsunit. Het heeft een groot display met achtergrondverlichting dat zelfs in slechte lichtomstandigheden goed leesbaar is. Dankzij de meetwaardedisplay met twee tot drie cijfers achter de komma kan het bedieningspersoneel ook in één oogopslag zien of de testdruk constant blijft of dat een drukverlies op lekkage wijst.

Als een hogere nauwkeurigheid dan 0,25% FS vereist is voor een druktest, is er het precisie-instrument CPG1500 met een nauwkeurigheid tot 0,025% FS en een display met maximaal vier cijfers achter de komma. Zowel de CPG1200 als de CPG1500 kunnen ook temperatuur meten. Kennis van het temperatuurprofiel en de mogelijke effecten daarvan op de drukmeting is vooral belangrijk voor betrouwbare resultaten van tests over een langere periode.

Optimale documentatie dankzij draadloze gegevensoverdracht

Het belangrijkste voordeel van instrumentatie met beide digitale drukmeters van WIKA is echter de geoptimaliseerde documentatie. De instrumenten zijn uitgerust met een krachtige datalogger en een Bluetooth® interface. Ze bieden een documentatie van de testreeks zonder hiaten – zowel numeriek als grafisch. Met behulp van de WIKA-Cal software kunnen alle gegevens onmiddellijk draadloos worden verzonden naar een laptop voor verdere verwerking voor het testrapport.

Opmerking
Op de website van WIKA vindt u technische details over de digitale drukmeter model CPG1200 den de digitale precisiedrukmeter model  CPG1500 die u ook bij ons kunt bestellen online shop. Meer informatie over druktests vindt u ook op website. Hebt u verder nog vragen, dan helpt contact u graag verder.

Lees tevens onze artikelen
Voordelen van in-situ kalibratie met drukschakelaars als voorbeeld
Drukbewaking voor mobiele tanks in farmaceutische processen
Kalibratie met draagbare instrumenten in gevaarlijke omgevingen
Mobiele kalibratiedienstGeef een reactie
Gegevensbescherming Regel