Het meetsysteem DPT-EL maakt ook niveaubewaking in de farmaceutische industrie mogelijk

In veel processen in de farmaceutische industrie is betrouwbare niveaubewaking onmisbaar. Er zijn voor deze taak talrijke oplossingen beschikbaar. Voor niveauregeling bij de preparatie van bijv. kweekmedia heeft een fabrikant van antibiotica gekozen voor het elektronische differentiaaldruk-meetsysteem met twee procestransmitters van WIKA. Het werkt zeer nauwkeurig en is bovendien ongevoelig voor omgevingstemperaturen.

Niveaubewaking in de farmaceutische industrie kan als kwaliteitsindicator fungeren

weekmedia worden samengesteld uit diverse substanties. De productie van een dergelijke voedingsoplossing voor bacteriën is een elementaire eerste fase voor de productie van werkzame bestanddelen en geneesmiddelen. De niveaubewaking in het proces geeft de farmaceutische industrie niet alleen een indicatie van het huidige niveau in de tank. Deze dient tevens als indicatie voor de juiste mengverhouding en dus voor de kwaliteit van de kweekmedia.

De fabrikant van antibiotica die aan het begin werd genoemd gebruikte aanvankelijk differentiaaldruk-transmitters voor niveaubewaking. Dit soort instrumenten heeft twee procesaansluitingen voor de drukken P1 en P2. Voor niveaumeting is het van belang de betreffende afstand tussen de twee meetpunten te overbruggen. Dit gebeurt met behulp van capillairen.

Capillairen gevoelig voor wisselende omgevingstemperaturen

Een dergelijke capillaire aansluiting is gevoelig voor wisselende omgevingstemperaturen die, op hun beurt, de meetprecisie kunnen beïnvloeden. De fabrikant van antibiotica heeft dit uit eigen ervaring geleerd. Zij installeerden transmitters van diverse fabrikanten, zonder vooruitgang te boeken. Er was geen instrument dat de hoge omgevingstemperaturen kon compenseren.

Natuurlijk zijn er alternatieve meetmethoden. Maar om economische redenen had het farmaceutische bedrijf ten behoeve van niveaubewaking gekozen voor differentiaaldrukmeting. Dit levert de benodigde nauwkeurigheid, terwijl de investering aanzienlijk lager ligt dan bij andere meetmethoden, zoals radar. Het kostenvoordeel geldt ook voor niveaubewaking aan de hand van elektronische differentiaaldrukmeting, die nu de betrouwbare niveaudetectie voor het farmaceutische bedrijf waarborgt.

Elektrische aansluiting tussen primaire en secundaire instrument

Het door WIKA onder de typeaanduiding DPT-EL ontwikkelde meetsysteem werkt met twee procestransmitters. Ze worden als primair en secundair instrument opgesteld. De twee worden op elkaar aangesloten door middel van een signaalkabel. Daarom is het uitsluitend elektrisch en als gevolg daarvan, ongevoelig voor de omgevingstemperatuur. Het primaire instrument van de DPT-EL levert stroom aan het secundaire instrument. De secundaire transmitter kan ook via het display van de primaire transmitter of de interface worden geconfigureerd. Communicatie geschiedt via een interne bus.

WIKA heeft het meetsysteem voor de farmaceutische klant voorzien van twee type IPT-20 procestransmitters. Vanwege de eisen aan hygiëne en veiligheid moesten de meetinstrumenten met een geschikt scheidingsmembraan op het proces worden aangesloten, in dit specifieke geval type 990.22 met steriele aansluiting. Een dergelijke meetopstelling biedt een nauwkeurigheid met een max. afwijking van 0,1 procent.

Conclusie

Met elektronische differentiaaldrukmeting beschikt de farmaceutische industrie voor niveaubewaking over een zeer accurate meetoplossing die flexibel kan worden toegepast. Het is bijzonder geschikt voor niveaumetingen waar drukverschilmeetinstrumenten met capillairen hun grenzen bereiken, bijvoorbeeld bij schommelende omgevingstemperaturen of grotere afstanden voor drukoverdracht. In het geval van hoge statische drukken versus kleine differentiële drukken wordt daarentegen conventionele differentiaaldrukmeting aanbevolen.

Twee procestransmitters (type IPT-2x of CPT-2x) zijn verkrijgbaar voor het DPT-EL elektronische differentiaaldruk-meetsysteem, afhankelijk van de behoefte is ook een combinatie van beide mogelijk. Bij beide instrumenten kan ook een specifiek meetbereik worden ingesteld via de turndown-functie.

Elektronisch drukverschilmeetsysteem voor niveaubewaking in de farmaceutische industrie

Het DPT-EL elektronische differentiaaldruk-meetsysteem garandeert zowel veilige als zeer accurate niveaubewaking in toepassingen in de farmaceutische industrie. De procestransmitters, in combinatie met scheidingsmembranen voor steriele toepassingen, worden op elkaar aangesloten met een signaalkabel.


Opmerking
Nadere informatie over het meetsysteem dat hier beschreven wordt staat vermeld in ons bericht “Elektronisch differentiaaldruk-meetsysteem voor niveaubewaking”. Op de website van WIKA vindt u tevens technische gegevens over het DPT-EL systeem en de bijbehorende procestransmitters type IPT-2x en type CPT-2x. Hebt u verder nog vragen, dan helpt contact u graag verder.

Meer informatie over de turndownfunctie van de procestransmitters van WIKA vindt u in de onderstaande video:Geef een reactie
Gegevensbescherming Regel