Level monitoring with a process transmitter is based on the hydrostatic measuring method.

Niveaumeting met behulp van een procestransmitter met een spoelmembraan is een optie voor toepassingen in de voedingsmiddelenindustrie. Het is zeer nauwkeurig en tegelijkertijd geschikt voor aseptische tanks. Een fabrikant van zuivelproducten (melk, room en yoghurt) gebruikt bijvoorbeeld de UPT-21 procestransmitter in Hygienic Design van WIKA om het niveau van zijn melktanks te controleren.

Niveau wordt bepaald met de hydrostatische meetmethode

Niveaumeting met behulp van procestransmitters is gebaseerd op de hydrostatische meetmethode. De transmitter wordt in of vlakbij de bodem van de tank geïnstalleerd en meet daar de druk. Een logische eenheid stroomafwaarts berekent vervolgens het niveau in de tank op basis van deze waarde en de dichtheid. Voorwaarde voor een dergelijke meting is echter dat het vat wordt geventileerd. In het geval van de melktanks gebeurt dit door een gesteriliseerd filter.

De genoemde producent koos aanvankelijk voor procestransmitters van een andere bron zonder Hygienic Design voor niveaumeting. Het geselecteerde instrumentmodel kon echter niet omgaan met de uitdagende omgevingsomstandigheden op de lange termijn, d.w.z. met een hoge luchtvochtigheid en relatief hoge temperaturen. Beide komen voor tijdens of na reinigingsprocessen. Door deze situatie kwam er vocht in de behuizing van de procestransmitter, wat weer leidde tot corrosie van de elektrische componenten. Daardoor werd er geen correcte drukmeting meer uitgevoerd.

Niveaubewaking met procestransmitter in een hogetemperatuurversie

The UPT-21 process transmitter is suitable for level monitoring in milk tanks.

De UPT-21 hygiënische procestransmitter van WIKA met koelribben voor toepassingen bij hoge temperaturen

Het bedrijf zocht een oplossing. Er werd gekozen voor de UPT-21 procestransmitter van WIKA. Dit model biedt nauwkeurigheid en een uitgebreid hygiënisch ontwerp. WIKA ontwierp voor de klant een versie voor hoge temperaturen met koelribben tussen de procesaansluiting en de transmitterkop. De elektronicabehuizing is dus losgekoppeld van temperatuurverschillen. Hierdoor wordt het enerzijds beschermd tegen oververhitting en anderzijds wordt er geen vocht in de behuizing gezogen door het koelingseffect. Anders kan er door de gekoelde melk in de tank vocht condenseren in de behuizing van de transmitter, wat na verloop van tijd kan leiden tot corrosieschade en een defect in het meetinstrument.

De prestaties en robuustheid van de UPT-21 maakten indruk op de klant – na een jaar probleemloze werking instrumenteerden ze alle kritische meetlocaties voor niveaumeting met de procestransmitter van WIKA, in lijn met hun HACCP-concept (“Hazard Analysis Critical Control Points”). De investering in de hogetemperatuurversie heeft zijn vruchten afgeworpen – waar bijzonder agressieve omstandigheden heersen, hoeft de klant het meetinstrument nu slechts om de twee jaar te vervangen in plaats van om de twee maanden. Aan de andere kant werken de eerste installaties van WIKA nog steeds op de andere meetlocaties. Voor dezelfde periode zou de klant vijf van zijn vorige instrumenten nodig hebben gehad.

Opmerking
Technische details over de procestransmitter model UPT21 zijn te vinden op WIKA website. Daar vindt u ook informatie over andere meetoplossingen voor de voedingsmiddelenindustrie. Als u vragen heeft, zal uw contact wu graag helpen.

Lees ook onze berichten
Drukcontrole in UHT-fabriek zonder besmettingsgevaar
Duurzame nauwkeurigheid voor scheidingsmembraansystemen in vacuümprocessen
Hygiënische manometer: IP68 met reiniging van buitenaf
Hygiënische M12 koppelingsconnector voor thermometeraansluitkop



Geef een reactie
Gegevensbescherming Regel