I²C werd ontworpen om te communiceren over korte afstanden tussen printplaten en is een eenvoudige, 8-bit seriële databus. Intussen gebruiken niet alleen op printplaten gemonteerde druksensoren het I²C-signaal voor gegevensoverdracht, maar ook druksensoren op afstand van klantenelektronica.
Afstandssensoren hebben meestal het voordeel dat zij minder gevoelig zijn voor verontreinigde of agressieve media en dat zij direct aan het proces kunnen meten. Bij direct op de printplaat gemonteerde sensoren is het sensorelement in veel gevallen direct blootgesteld aan het medium. Bij sensoren op afstand dient in het algemeen staal of keramiek als bevochtigd oppervlak.
De I²C bus heeft, naast de twee voedingslijnen, nog slechts twee andere lijnen nodig:
- SCL (seriële kloklijn)
SDA (seriële datalijn)
Extra mogelijkheden via I²C
De I²C-bus is een bekende standaard in de elektronica, die meer mogelijkheden biedt voor communicatie met een druksensor dan met een analoog signaal:
- In het gegevensprotocol kunnen, naast de drukwaarde, een temperatuurwaarde en diagnostische informatie (bijvoorbeeld een integriteitstest van de gegevensoverdracht) via een statusbyte worden doorgegeven..
- Meerdere druksensoren kunnen als “slaves” op een buslijn worden aangesloten op de klantelektronica die als “master” fungeert.
- Aan de klantzijde is, in tegenstelling tot het gebruik van druksensoren met analoge signalen, de analoog-digitale omzetting van de drukwaarde voor verdere signaalverwerking overbodig, aangezien de drukwaarde reeds in digitale vorm aanwezig is. Dit draagt bij tot een snellere en eenvoudigere signaalverwerking.
- De elektronica voor de communicatie kan worden opgebouwd met standaardcomponenten die op de markt gemakkelijk verkrijgbaar zijn.
- Vaak zijn I²C-signaal druksensoren ook geoptimaliseerd om minder energie te verbruiken, waardoor ze ideaal zijn voor batterij gevoede toepassingen. In de WIKA portfolio geldt dit bijvoorbeeld voor de MPR-1 druksensor module.
Grensvoorwaarden bij gebruik van I²C
Aangezien I²C geen veldbus is, worden lange draadlengtes niet aanbevolen. De maximale draadlengte is in detail afhankelijk van de bedrijfsomgeving en de daarbij behorende storende invloeden. I²C-communicatie wordt het best gebruikt in projecten waarbij de druksensor of de druksensormodule geïntegreerd is in het product van de klant en dus beschermd is tegen invloeden van buitenaf. Ook moet worden opgemerkt dat bij elk digitaal verwerkt signaal de responstijd als gevolg van discrete-time sampling iets langzamer zal zijn dan bij een analoog, continu signaal.
Additioneel
Uw contactpersoon zal u graag verder helpen met al uw vragen over digitale interfaces.