Procestoepassingen worden steeds complexer. Meetinstrumenten moeten daarom aan de hoogste eisen voldoen en betrouwbaar functioneren, zelfs onder zware omstandigheden in de openlucht of met agressieve media. Coatings zijn meestal onmisbaar voor gebruik in bijvoorbeeld de chemische, petrochemische, olie- en gasindustrie of bij waterstoftoepassingen. Ze helpen onder andere de duurzaamheid, prestaties en functionaliteit van producten in veel industrieën te verbeteren.
Welke coatings zijn er beschikbaar?
Voor de bevochtigde onderdelen van de instrumenten is een breed scala aan speciale materialen en coatings beschikbaar voor specifieke toepassingsgebieden. Deze omvatten bijvoorbeeld:
- Goud
- ECTFE
- Roestvrij staal met PFA
- Wikaramic®
Wanneer wordt het gebruik van een coating aanbevolen?
Een coating wordt meestal aanbevolen wanneer nauwkeurige metingen van moeilijke media vereist zijn. De term “moeilijk” medium wordt bijvoorbeeld gebruikt voor agressieve, corrosieve, schurende, zeer viskeuze, heterogene, toxische, hete of aseptische media.
Hoe ziet een coating eruit?
Tijdens het coatingproces wordt meestal een dunnere laag van een materiaal aangebracht op het oppervlak van een ander materiaal. Daarom kan de coating ook worden beschreven als een barrière tussen het gebruikte materiaal en de omgeving. Deze uitleg kan worden vertaald naar de wereld van meetinstrumenten, omdat meestal alleen die delen van de meetinstrumenten worden gecoat die in contact komen met het medium. Bij membraandichtingen of membraandichtingssystemen of ook bij procestransmitters wordt aanbevolen om het zogenaamde membraan te coaten. Bij WIKA worden de coatings bijvoorbeeld genuanceerd aangebracht om grondstoffen te besparen.
Wat zijn de voordelen van coatings?
Sommige coatings verdragen bijvoorbeeld hogere temperaturen: Bij een coating van roestvrij staal, goud of Wikaramic® kunnen het bovenlichaam of de bevochtigde delen van een membraanafdichting met flensaansluiting (bijv. WIKA model 990.27) bijvoorbeeld worden gebruikt bij een maximaal toelaatbare bedrijfstemperatuur van 400 °C (752 °F).
Houd er rekening mee dat de maximaal toelaatbare bedrijfstemperatuur van het membraanafdichtingssysteem wordt beperkt door de verbindingsmethode, de vulvloeistof van het systeem en het meetinstrument. Een membraan gecoat met ECTFE is bijvoorbeeld ongevoelig voor gewone zuren en logen, wat vaak nodig is voor gebruik in de chemische of petrochemische industrie, terwijl roestvast staal met antistatisch PFA bestand is tegen chemicaliën en hoge temperaturen. Deze coating is daarom voorbestemd voor gebruik in de olie- en gasindustrie. De antikleefcoating is ook geschikt voor Ex-toepassingen. Wikaramic®, wordt daarentegen aanbevolen voor verzonken membraandichtingen in de pulp- en papierindustrie. Of voor processen met schurende media..
Uitweiding: Goudcoating in H2-toepassingen
Sommige toepassingen hebben aangetoond dat bij hoge temperaturen en een overeenkomstige concentratiegradiënt een gecoat membraan, zowel van het meetinstrument als van de membraandichting, standaard is. De goudcoating fungeert als een soort “barrière” voor de H2 moleculen. Het metaal goud vertraagt het waterstofpermeatieproces.
Conclusie
De keuze van het materiaal en de coating van de bevochtigde onderdelen is sterk afhankelijk van de bedrijfsomstandigheden. Naast de eisen voor de temperatuur moet ook rekening worden gehouden met de drukbelasting en de weerstand tegen het medium.
Opmerking
Als fabrikant van druk- en temperatuurmeettechniek biedt WIKA een groot aantal verschillende materialen om de best mogelijke oplossing te vinden voor de uitdagende omstandigheden op de meetlocatie. Hebt u verder nog vragen, dan helpt contact u graag verder. Meer informatie over waterstof is ook te vinden op WIKA website.
Lees ook onze post
Drukmeters en waterstof: Welke instrumenten zijn geschikt?
Bekijk de volgende video voor meer informatie over de coatings van meetinstrumenten en membraandichtingen