light switch

Mechanische drukmeetinstrumenten met geïntegreerde alarmcontacten bieden twee functionaliteiten in één enkele eenheid. De drukmeting wordt uitgevoerd zonder externe stroomvoorziening en biedt dus altijd een betrouwbare weergave ter plaatse. Tegelijkertijd kan het alarmcontact afhankelijk van de wijzerstand van het meetinstrument een stroomkring openen of sluiten en zo regel- en controlefuncties uitvoeren. Afhankelijk van de bedrijfsomstandigheden zijn er verschillende types schakelcontacten. WIKA maakt gebruik van vier modellen: Magnetisch snap-action contact, reed-contact, inductief contact en elektronisch contact.

Overzicht van alarmcontacten

Magnetisch snap-action contact

Het mechanisch-magnetisch snap-action contact is een universeel contact voor bijna alle bedrijfsomstandigheden. Het werkt als volgt: Zijn contactarm wordt aangedreven door de wijzer van het meetinstrument. Bij het bereiken van het ingestelde setpunt wordt de contactarm aangetrokken door een permanente magneet en springt zo op de draagarm. De permanente magneet verhoogt tevens de contactdruk en beschermt de contacten tegen de gevolgen van vonkoverslag tijdens de schakelhandelingen. Het magnetische snap-action contact is een passief, potentiaalvrij alarmcontact, dat geen externe voeding nodig heeft voor zijn werking. Het is niet geschikt voor gebruik in explosiegevaarlijke omgevingen, noch om redenen van schakelbetrouwbaarheid, voor toepassingen met geringe elektrische belasting (b.v. PLC). Voor meetinstrumenten met vloeistofvulling bevelen wij het gebruik van een contactbeveiligingsrelais aan, om een gedefinieerde belasting te waarborgen.

Reed contact

Reedcontacten zijn geschikt voor het schakelen van zowel hoge vermogens (tot 60 watt) als ook zeer lage stromen en spanningen (b.v. PLC toepassingen). Dit bistabiele alarmcontact kan worden ingesteld als normaal gesloten, normaal open of wisselcontact. De speciaal gecoate contactstiften worden in glas gesmolten onder een inerte gasatmosfeer en zijn zo beschermd tegen corrosie. Het contact wordt geactiveerd via een magneet op de wijzer van het meetinstrument, contactloos en zonder elektrische voeding. Het werkt slijtagevrij en heeft, met maximaal 106 schakelcycli, een zeer lange levensduur. Voor toepassingen met capacitieve of inductieve belastingen is een beveiligingsschakeling vereist vanwege de stroom- en spanningspieken die optreden.

Inductief contact

Inductieve contacten zijn actieve alarmcontacten die specifiek worden gebruikt voor toepassingen in gevaarlijke zones (zone 1 en 2). Ze moeten dan worden bediend in combinatie met een intrinsiek veilige scheidingsversterker. Dit type contact is bijzonder geschikt voor processen die een betrouwbare signalering met hoge schakelfrequentie vereisen. Inductieve contacten zijn bovendien vrij van slijtage. De belangrijkste elementen zijn de op de ingestelde wijzer bevestigde bedieningskop, met volledig ingegoten elektronica, en ook de mechanische constructie met de wijzervlag die door de wijzer van het meetinstrument wordt bewogen. Wanneer het wijzervlaggetje in de gleuf van de bedieningskop terechtkomt, verhoogt dit het elektrische veld. De daardoor veroorzaakte stroomverandering fungeert als ingangssignaal voor de schakelversterker van de besturingseenheid.

Elektronisch contact

Elektronische contacten kunnen kleine spanningen en stromen direct schakelen en zijn daarom bijzonder geschikt voor PLC’s en soortgelijke toepassingen. Zij bestaan uit een inductief contact met een geïntegreerde schakelversterker (PNP/NPN-transistortrap). Een besturingseenheid is dus niet nodig. Net als bij het inductieve contact is de schakelwerking van dit alarmcontact het resultaat van de interactie tussen de besturingskop en de bewegende wijzervlag. Elektronische contacten vallen dus ook op door hun slijtagevrije werking en hun lange levensduur. Ze zijn echter niet geschikt voor gebruik in explosiegevaarlijke omgevingen.

 

 

De door WIKA gebruikte eindschakelaars (van links naar rechts): magnetisch veercontact, reedcontact, inductief contact en elektronisch contact


Additioneel
Meer informatie over de alarmcontacten van WIKA vindt u in de betreffende datasheet (PDF).Geef een reactie
Gegevensbescherming Regel