Fabrikanten van elektronische drukschakelaars bieden vaak zowel PNP als NPN schakeluitgangen aan. Hier volgt een korte uitleg hoe de twee verschillende uitgangen moeten worden aangesloten. In principe zijn beide bipolaire transistoren waarbij alleen de interne indeling van de pn-overgangen verschilt. Daarom moet de belasting anders worden aangesloten op de transistoruitgangen.

PNP-schakeluitgang

De belasting wordt aangesloten op de schakeluitgang met GND als referentiepunt. Wanneer een verandering in het signaal plaatsvindt door het bereiken van een drukwaarde, wordt de voedingsspanning (U+) ‘’doorgeschakeld’’, waardoor er stroom van U+ door de transistor en door de belasting naar GND kan stromen.

NPN-schakeluitgang

De belasting wordt aangesloten op de schakeluitgang met GND als referentiepunt. Wanneer een verandering in het signaal plaatsvindt door het bereiken van een drukwaarde, wordt de voedingsspanning (U+) ‘’ingeschakeld’’, waardoor er stroom van U+ door de belasting via de transistor naar GND kan stromen.

Toepassingsgebieden

Mijn ervaring is dat PNP-schakeluitgangen vooral in Europa worden gebruikt en NPN-schakeluitgangen bijna aansluitend in Azië. In Noord-Amerika, het land waar de transistor is uitgevonden, worden daarentegen de relaisuitgangen met potentiaalvrije contacten voor AC 110 V-belastingen het meest gebruikt.

Opmerking
De WIKA drukschakelaar PSD-30 is verkrijgbaar met PNP- of NPN-schakeluitgang.