Pressure monitoring is crucial for safe processes in a UHT plant.

Bedrijven in de levensmiddelenindustrie gebruiken elektronische druktransmitters om de druk in een UHT-fabriek te controleren. Om de proceszekerheid te optimaliseren, heeft een producent van zuivelproducten zijn systeem uitgebreid met de WIKA DMSU21SA druktransmitter met geïntegreerde membraanbewaking. De eerder geïnstalleerde meetapparatuur lekte door schade aan het membraan, wat leidde tot vervuiling van het product.

Processen op “ultrahoge temperatuur” (UHT) worden gebruikt om ongewenste micro-organismen te vernietigen en tegelijkertijd de fysisch-chemische eigenschappen van het betrokken product – hier melk – te behouden om de houdbaarheid van het voedsel te verlengen. De genoemde UHT-fabriek werkt met indirecte verwarming via een warmtewisselaar. Zo kan een groot deel van de thermische energie worden teruggewonnen en kan het proces kosteneffectief worden uitgevoerd.

Drukbewaking in UHT-installatie met behulp van een verzonken druktransmitter

Temperatuur-, debiet- en drukinstrumenten zijn nodig om de warmteoverdracht te regelen. Met het oog op temperaturen tot +135 °C en andere uitdagende omstandigheden, zoals agressieve reinigingsmiddelen, worden spoeldruktransmitters gebruikt voor drukbewaking in UHT-fabrieken. Hun membranen weerstaan de normale procesomstandigheden gedurende een lange periode zonder beperkingen.

Door voortdurende belasting, bijvoorbeeld als gevolg van 24-uurs werking bij de productie van zuivelproducten, temperatuurschommelingen, reinigingsprocessen en het daaropvolgende stomen, kan zelfs zo een massief membraan slijten en beschadigd raken, bijvoorbeeld als gevolg van hevige drukstoten (“waterslageffect”). Door de scheur of perforatie kan druk transmissie vloeistof in het proces sijpelen. Omgekeerd kan product achter het diafragma terechtkomen, daar blijven en een nieuwe bron van ziektekiemen vormen.

Aanzienlijke verliezen na verontreiniging van het product

De schade blijft aanvankelijk onopgemerkt omdat de sensor blijft functioneren en meten. De besmetting die het heeft veroorzaakt kan ernstige gevolgen hebben. Omdat het product niet langer zuiver is, moet de aangetaste partij vaak worden vernietigd zodra de schade is vastgesteld. Bij de verwerking van melk gaat het meestal om grote hoeveelheden, 20.000 liter en meer. Een dergelijk incident veroorzaakt ook een productiestilstand van enkele uren, plus de inspanning voor reiniging en sterilisatie en vervolgens de verwijdering van het besmette product.

De DMSU21SA biedt bescherming tegen vervuiling en onmiddellijke melding van eventuele schade

Digitalised safety with pressure monitoring in a UHT plant.

De DMSU21SA procestransmitter met geïntegreerde membraanbewaking is EHEDG- en 3-A-gekeurd en kan worden geleverd met alle gangbare steriele aansluitingen

Bij de bovengenoemde fabrikant deed het lek zich voor op een meetplaats direct bij de warmtewisselaar. Het bedrijf aarzelde niet en ruilde alle instrumenten in het proces in voor WIKA DMSU21SA druktransmitters met geïntegreerde membraanbewaking. Het meetsysteem werkt met een gelast dubbel diafragma, waartussen de ruimte wordt geëvacueerd.

Als het membraan aan de proceszijde wordt beschadigd, wordt het vacuüm opgeheven en geeft het controle-instrument (drukschakelaar) een alarmsignaal. De fabrikant wordt tegelijkertijd op de hoogte gebracht van het incident en kan onmiddellijk tegenmaatregelen nemen. Het tweede membraan houdt het proces veilig afgesloten totdat de schade is hersteld.

Ook de vervanging van het instrument gebeurt zonder veel moeite. De DMSU21SA kan namelijk zonder problemen in gebruik worden genomen, op basis van het plug-and-play principe. Het meetsysteem communiceert via het HART® protocol en kan daarom ook in gedigitaliseerde structuren worden geïntegreerd.

Opmerking
Meer details over de DMSU21SA vindt u in onze blogpost “Scheidingsmembraansysteem met membraanbewaking – ook digitaal” en op de WIKA website. Daar vindt u ook informatie over andere meetoplossingen voor de voedingsindustrie. Als u vragen heeft, zal uw contact u graag helpen.

Lees ook onze berichten
Duurzame nauwkeurigheid voor scheidingsmembraansystemen in vacuümprocessen
Membraanafdichtingssystemen met TRI-CLAMP® aansluiting zijn NovAseptic®-compatibel
Hygiënische manometer: IP68 bij reiniging van buitenaf
Hygiënische M12 koppelingsconnector voor thermometeraansluitkop



Geef een reactie
Gegevensbescherming Regel