The BA pressure switch for valve actuators combines control and alarm function.

Hydraulische klepactuators hebben drukschakelaars nodig voor een veilige werking. In schakelkasten worden meestal twee van deze meetinstrumenten geïnstalleerd. Eén schakelaar wordt gebruikt om de pomp voor de hydraulische druk te regelen, terwijl de tweede schakelaar een alarm activeert als de druk onder een minimum niveau zakt. Het is echter ook mogelijk om beide functies in één schakelaar te combineren.

Een fabrikant van kogelkranen voor gasleidingen heeft zo’n oplossing gerealiseerd met het model BA mechanische drukschakelaar van WIKA. Hierdoor besparen ze op de aanschafkosten voor een tweede instrument en verminderen ze de installatie-inspanning voor instrumentatie. Sindsdien zijn ze er ook in geslaagd om de schakelkasten compacter te maken. Om zijn taak te vervullen heeft WIKA de drukschakelaar voor de ventielaandrijvingen geconfigureerd met drie schakelpunten. Het instrument schakelt de pomp uit voor de hydraulische druk bij een waarde van 190 bar en schakelt hem weer in als de druk daalt tot 150 bar. Als de druk daalt tot 90 bar, bijvoorbeeld door lekkage of een pompstoring, geeft de drukschakelaar een alarm. De operator van de pijpleiding kan dus op tijd ingrijpen en een klepstoring voorkomen.

Drukschakelaars voor klepactuators werken met twee verschillende schakelaarcontacten

The type B pressure switch can be configured with three switching points for a dual function.

Veiligheid voor klepaandrijvingen: Het model BA drukschakelaar regelt de hydraulische pomp en kan ook een alarm activeren

De configuratie van de BA-drukschakelaars voor ventielaandrijvingen is gebaseerd op de integratie van twee verschillende schakelaarcontacten. Het contact voor het aansturen van de pomp heeft een instelbare dode band (hysterese) afhankelijk van de taak, terwijl het contact voor het alarm een vaste dode band heeft. Deze versie van de drukschakelaar is over het algemeen ontworpen voor toepassingen met een instelbereik ≥ 16 bar. Bovendien moet er een verschil van minstens tien procent van het respectieve instelbereik zijn tussen het schakel-/resetpunt van de instelbare dode band en het schakelpunt van de vaste dode band. Dit is nodig om mechanische effecten van het ene contact op het andere uit te sluiten. De nauwkeurigheid van de drukschakelaar wordt hierdoor niet beïnvloed.

Ex d-instrument met hoge schakelnauwkeurigheid voor drukken tot 1.000 bar

Het model BA drukschakelaar kan hoge vermogens tot AC 250 V, 20 A, afhankelijk van de uitvoering, zeer nauwkeurig schakelen. De herhaalbaarheid van het instelpunt is ≤ 0,5% van het meetbereik. Het robuuste en veelzijdige instrument is ontworpen voor drukken tot 1.000 bar en het ontstekingsbeschermingstype Ex d (explosieveilige behuizing). Hij werkt perfect, zelfs bij temperaturen tot -60 °C. Voor veiligheidstoepassingen is model BA ook verkrijgbaar in een SIL 2- of SIL 3-versie.

Opmerking
Meer informatie over het model BA-drukschakelaar vindt u op  WIKA website. Hebt u verder nog vragen, dan helpt contact u graag verder..

Lees ook onze berichten
Drukschakelaar voor veilige werking van voedselsilo’s
Drukverschilschakelaars zorgen voor een veilige werking van het filter
SIL-drukschakelaar: Veiligheid in bandenproductie
Drukschakelaar in waterstoftrein zorgt voor veiligheidGeef een reactie
Gegevensbescherming Regel