Manometers voor laswerkzaamheden bieden verschillende veiligheidskenmerken om de bediener in staat te stellen veilig te werken.
DIN EN ISO 5171
The DIN EN ISO 5171 standard (Gas welding equipment – Pressure gauges used in welding, cutting and allied processes – ISO 5171:2009) describes the requirements for Bourdon tube pressure gauges in this application. The tests that must be fulfilled serve to protect the operator: Torsional test, bending test, case pressure release test, strength test and the test for flammability. The case pressure release test is particularly challenging which is why it will be explained in more detail below.
Behuizing drukontlastingstest
Buisveerdrukelementen kunnen barsten onder niet-toelaatbare overbelasting (druk- of belastingscycli). Met de case pressure release test wordt het gedrag van het meetinstrument in het geval van een barstendrukelement getest.
Enerzijds wordt geëist dat er geen gas via het front ontsnapt, anderzijds kan geen enkel deel van de manometer (bijvoorbeeld het raam, de wijzerplaat of de wijzerplaat) worden uitgeworpen, om elk potentieel risico op letsel tegen te gaan.
Veiligheidskenmerken van manometers voor laswerkzaamheden
Om het gevaarspotentieel voor de toepassing te verminderen, kunnen verschillende veiligheidskenmerken van manometers voor laswerkzaamheden worden gebruikt, zoals:
- In de drukpoort van het instrument is een restrictor met een openingsdiameter van ø = 0,3 mm geïntegreerd. Op deze manier wordt de gasstroom beperkt om de effecten bij eventuele schade te minimaliseren.
- In lagedrukmeetinstrumenten is een barstelement (BERP) geïntegreerd. Wanneer het instrument wordt blootgesteld aan de volledige cilinderdruk, maakt dit een gecontroleerde uitblaas van de druk mogelijk, voordat de buis kan barsten in hogere drukbereiken.
- Een uitvoering met massieve leiplaatwand (veiligheidsdrukmeters S3 / Solid front design).
- Een geïntegreerde uitblaasklep opent in geval van een storing en zorgt voor de uitgang van het ontsnappende gas
Over het algemeen dient de productie van de instrumenten in sterk geautomatiseerde productielijnen, met een meerlaagse bescherming tegen storingen, als extra veiligheid.
Conclusie
Manometers voor laswerkzaamheden bieden een aantal veiligheidskenmerken, die zijn ontworpen om de eindgebruiker te beschermen en hem in staat te stellen zich alleen te concentreren op zijn taak – het snij- of lasproces met gassen zoals zuurstof of acetyleen.
Additioneel
WIKA biedt de modellen 111.11 en 111.31 manometer voor laswerkzaamheden volgens DIN EN ISO 5171 aan, die speciaal zijn ontwikkeld voor instrumenten en installaties voor las-, snij- en aanverwante bewerkingen. Mocht u advies nodig hebben voor uw specifieke toepassing, dan helpt uw contactpersoon u graag.