Measuring device to stop the time

Het is een cijfer op de wekker dat me zegt wanneer ik moet opstaan. Bijvoorbeeld vandaag, een doodgewone donderdag. De week is al ver gevorderd en ik ben dienovereenkomstig moe. Maar dat helpt allemaal niets, en omdat dit kleine cijfer elke morgen in mij woont, vind ik het fijn om op dat uur op te staan.

Goed dan, benen over de rand van het bed en ik sleep mezelf naar de badkamer. Opnieuw word ik begroet door een cijfer. Terwijl ik het moment dat ik gewekt word door mijn wekker gemakkelijk kan aanpassen, lijkt het cijfer op mijn vervloekte weegschaal niet gemakkelijk te beïnvloeden. Of, in het beste geval, op lange termijn. Ik besluit ’s avonds te gaan joggen, maar plens eerst mijn gezicht nat met water. Zelfs dan zie ik met mijn innerlijk oog een cijfer – de watermeter loopt ook.

Opgefrist en weer droog, stuit ik meteen op het volgende cijfer. De thermometer vertelt me dat ik vandaag een jasje moet aantrekken zodra ik het huis verlaat. En hoewel het maar een klein stukje naar de auto is, ben ik blij met dat advies in mijn eigen privé-meetstation. Als ik eenmaal bij de auto ben, wacht mij het volgende cijfer. Mijn aankomst op het werk zal met een paar minuten worden vertraagd omdat ik onderweg de brandstoftank moet vullen. Zodra ik bij het tankstation ben, kan ik een ander cijfer controleren, dat van de bandenspanning. Iets wat ik niet vaak genoeg controleer. En terwijl mijn brandstoftank langzaam gevuld wordt, vraag ik me af of iemand de moeite heeft genomen om de brandstofpomp te controleren met behulp van een gestandaardiseerde jerrycan van 5 liter. Waarom niet? Het is namelijk heel normaal dat een ambtenaar van de ijkinstantie regelmatig de juistheid van alles controleert. Ook op veel andere gebieden kunnen we erop vertrouwen dat alles nauwkeurig wordt gemeten.

Mijn lange weg naar het werk brengt me langs een groot bouwterrein. Wat een prachtige machines! Vooral bij de kranen – weer eens met dat innerlijke oog van mij – zie ik zoveel cijfers: Het op de giek geheven gewicht wordt in de gaten gehouden, en de hoeken worden gemeten. Bij het naderen van de grenzen van de kantellijnen worden zelfs de stuw- en steunkrachten van belang. Als ik de tijd had, zou ik als een kleine jongen bij de grens gaan staan en gewoon naar dit alles staren.

Dan, eindelijk, bereik ik het bedrijf en een volkomen normale donderdag volgt zijn gewone verloop. Zoals altijd zijn hier cijfers aan het werk, cijfers die uiteindelijk ons leven mede bepalen. Wat we ook doen, en waar we ook heen gaan, metingen zijn alomtegenwoordig. Zodra je erover begint na te denken, wordt de lijst alleen maar langer: ik zie de wereld in cijfers omdat wij hier bij WIKA de alledaagse dingen in cijfers opdelen. We kunnen weegschalen bouwen met krachtopnemers, we kunnen de temperatuur bepalen met meetsensoren. We kunnen druk op drie verschillende manieren meten. We kunnen debieten en niveaus meten. We kunnen trek- en drukkrachten meten en we kunnen hoeken berekenen. We kunnen hele systemen veilig maken door meetwaarden te controleren. Iedereen die metrologie kent, ziet de wereld door andere ogen. Geldt dat ook voor u?

Additioneel
Meer informatie over onze meetinstrumenten vindt u op de WIKA website.



Geef een reactie
Gegevensbescherming Regel