Veilige bediening van het hydraulisch aggregaat

In bijna alle kermisattracties werkt een hydraulisch aggregaat, ergens verborgen achter de mooie gevel. Deze aggregaat is niet alleen verantwoordelijk voor het besturen ervan, maar garandeert ook de veiligheid van de attractie.

Als je een kermis bezoekt, wil je plezier hebben en vrolijk zijn. Bijna niemand denkt aan de veiligheid van een ritje. Des te belangrijker is het dat de fabrikant van de attractie, de bouwer van de aggregaten en de leveranciers van de onderdelen hier al voor gezorgd hebben.

Betrouwbaarheid van het hydraulisch aggregaat

Betrouwbaarheid van een hydraulisch aggregaat

Hydraulische aggregaten

Hoogwaardige componenten zijn een noodzakelijke basis voor de betrouwbare werking van het hydraulische aggregaat. Naast de pomp, de ventielen en de aandrijvingen moet vooral de meettechniek uiterst betrouwbaar werken. De bedrijfsomstandigheden voor deze hydrauliek zijn geen pretje.

Bedrijfsomstandigheden van het hydraulisch aggregaat

Drukstijgingen en drukpieken zijn de gebruikelijke uitdaging, veroorzaakt door kleppen of de terugslag van de cilinders. De drukmeetinstrumenten moeten door passende maatregelen worden beschermd. Hiervoor zijn verzwakkers in de drukpoort (gashendels) een beproefde oplossing. Een sensor met een groter drukbereik kan ook zorgen voor een veilige werking.

Bedrijfstemperaturen van het hydraulisch aggregaat

De omgevingstemperaturen in buiteninstallaties zijn veel wisselvalliger dan in een industrieel gebouw. Daarom moet de meettechniek de laagst mogelijke temperatuurfouten hebben om het hydraulisch aggregaat betrouwbaar te kunnen controleren – bijvoorbeeld ook in de hoogte van de zomer.

Betrouwbaarheid van de componenten

Door frequente en vaak zeer snelle drukveranderingen worden de drukmeetinstrumenten zwaar belast. Het gevolg is dat de meetwaarde afneemt en de meetnauwkeurigheid verslechtert. De reden hiervoor kan materiaalmoeheid zijn of het instelgedrag van de drukopnemer zelf (de buisveer in de manometer of het meetmembraan van de druksensor). Tijdens de ontwikkeling en productie moet de fabrikant van drukmeetinstrumenten zorgen voor passende maatregelen. De “autofrettage” van het drukelement in de productie betekent extra inspanning, maar biedt het voordeel van een aanzienlijk verbeterde stabiliteit op lange termijn. Hiervoor wordt het belast met het dubbele van de druk van zijn latere maximumwaarde. Hierdoor worden de spanningen in het materiaal al voor de afstelling van het meetinstrument gereduceerd, en dus niet later bij gebruik bij de klant. Een belangrijk onderdeel van elke kwaliteitsfilosofie is de 100%-test aan het einde van elke productielijn.

Uitgebreide conditiebewaking: Druk, temperatuur en niveau

De uitgebreide conditiebewaking van het hydraulisch aggregaat omvat niet alleen de werkdruk, maar ook de temperatuur van de hydraulische olie en het niveau in de tank. Door de temperatuur van de hydraulische olie te bewaken, kunnen kritische condities vroegtijdig worden geïdentificeerd en kan de operationele tijd voor de olie worden verlengd. De bewaking van het vulniveau in de hydraulische olietank kan daarentegen olietekorten signaleren voordat de pomp lucht begint aan te zuigen. De veilige werking van een hydraulische aggregaat is dus alleen volledig gewaarborgd als druk, temperatuur en niveau voldoende worden bewaakt.

Conclusie

De veiligheid van het hydraulische circuit begint met de betrouwbaarheid van elk afzonderlijk onderdeel.

Hydraulisch aggregaat: Veilige en betrouwbare meettechniek

Geselecteerde WIKA-meettechniek voor hydraulische aggregaten

Additioneel
WIKA produceert indicatoren, elektrische sensoren en schakelaars voor al deze parameters. WIKA neemt de ontwikkeling van zijn meettechniek zeer serieus en produceert deze uiterst consci├źntieus, zodat anderen zich kunnen vermaken. Een selectie van geschikte meetinstrumenten is te vinden op de website van WIKA.Geef een reactie
Gegevensbescherming Regel