Food silos are a safety critical application.

Drukschakelaars in voedselsilo’s leveren een belangrijke bijdrage aan het tijdig detecteren en veilig voorkomen van overdruk. Een fabrikant van dergelijke verhoogde vaten gebruikt het model MA mechanische drukschakelaar voor deze taak. Eén speciale eigenschap deed de weegschaal doorslaan in de richting van dit explosieveilige instrument – het is ook goedgekeurd voor stoftoepassingen.

Naast de overdruk bestaat er ook explosiegevaar door stofvorming

De voedselsilo’s van de klant bevatten bulkgoederen, voornamelijk melkpoeder, meel en suiker. Tijdens het pneumatisch vullen kan overdruk ontstaan, wat de veiligheid van de silo en daarmee mens en milieu in gevaar brengt. De aanwezigheid van licht ontvlambaar stof kan het explosiegevaar vergroten. Het risicopotentieel is dus groot en vereist passende maatregelen.

Deze WIKA klant heeft daarom een complex veiligheidssysteem geïnstalleerd ter bescherming tegen overdruk in zijn voedselsilo’s. De drukschakelaar model MA heeft een centrale functie: Hij bewaakt het drukprofiel in de silo’s en activeert een klep wanneer de gedefinieerde grenswaarde wordt overschreden, waardoor de overdruk wordt opgeheven.

Robuuste drukschakelaar voor veiligheidskritische toepassingen zoals in voedselsilo’s

The model MA pressure switch is predestined for safety-critical applications such as in food silos.

Het model MA drukschakelaar is ook geschikt voor gebruik in stofomgevingen, zoals in voedselsilo’s

Het model MA drukschakelaar is vrijwel voorbestemd voor veiligheidskritische toepassingen zoals in voedselsilo’s. Als mechanisch instrument werkt het zonder hulpvoeding. Hij is uitgerust met een of twee microschakelaars die worden bediend via een explosieveilige verbinding.

De klant koos de schakelaar ook vanwege zijn robuustheid. De behuizing bestaat uit een aluminiumlegering en is bestand tegen drukken tot 600 bar. Het model MA heeft een IECEx- of ATEX-goedkeuring en is ontworpen volgens het Ex d ontstekingsbeschermingstype (vuurvaste behuizing). Hij kan zowel in gas- als stofomgevingen worden gebruikt. De schakelaar is ook verkrijgbaar in SIL 2- en SIL 3-versies.

Opmerking
Meer technische details over het model MA drukschakelaar vindt u op WIKA website. Daar presenteren we ook andere producten en oplossingen voor de voedingsmiddelenindustrie. Als u vragen heeft, zal uw contact u graag helpen.

Lees tevens onze artikelen
Drukcontrole in UHT-fabriek zonder besmettingsgevaar
Scheidingsmembraansysteem met membraanbewaking – ook digitaal
Drukschakelaar in waterstoftrein zorgt voor veiligheid
SIL-drukschakelaar: Veiligheid in bandenproductieGeef een reactie
Gegevensbescherming Regel