Drukschakelaar in boosterpompen

De uitvinding van de pomp zelf was een grote doorbraak voor de mensheid. Zij heeft de drinkwatervoorziening aanzienlijk vereenvoudigd. Met de toenemende vraag naar een stabiele watervoorziening, grotendeels vrij van drukschommelingen, en tegelijkertijd toenemende eisen aan de energie-efficiëntie van gebouwen, leveren pompen nu hun bijdrage als drukverhogingspompen. Wat hun taak is, hoe ze functioneren en wat drukschakelaars daarbij doen, wordt in dit artikel kort en bondig uitgelegd.

Waarvoor zijn boosterpompen nodig?

Een boosterpomp verhoogt de lage waterdruk en daarmee ook de doorstroomsnelheid. Hij geeft een extra zetje om de waterdruk op het gewenste niveau te brengen. Boosterpompen worden vaak gebruikt in pijpleidingen om de druk te verhogen en zo de vloeistof te verplaatsen naar de volgende pomp, en ook voor het pompen in woonhuizen of grote commerciële gebouwen. Een expansievat kan een drukverhogingssysteem uitbreiden. Door het gebruik van een dergelijk expansievat wordt de waterdruk extra gestabiliseerd en dus verbeterd.

Boosterpompen in bedrijf

Boosterpompen in bedrijf

De afbeelding geeft een overzicht van de verschillende meetpunten binnen een drukverhogingssysteem weer:

1      Ingangsdruk – druk
2a    Droogloopbeveiliging – druk
2b    Droogloopbeveiliging – niveau
3      Uitgangsdruk– druk
4      Pompvermogen – differentiële druk

 

 

 

Hoe werkt een boosterpomp?

Boosterpompen worden geselecteerd op basis van de toepassingseisen. In plaats van één grote pomp te kiezen, kunt u overwegen om meerdere pompen met een kleiner vermogen te kiezen. Drukverhogingspompen hebben een schoepenrad dat water verplaatst dat binnenkomt via de inlaat en verlaat via de uitlaat. Een motor laat dit schoepenrad draaien. De pompen verschillen in de manier waarop ze het water aanzuigen en wegpompen. Sommige gebruiken een draaiend schoepenrad, andere een oscillerend membraan of andere pompprincipes.

Wat doen mechanische drukschakelaars in boosterpompen?

De mechanische drukschakelaars in drukverhogingspompen dienen voor de directe sturing/bewaking van veiligheidsfuncties om pompen met onvoldoende ingangsdruk te beschermen tegen drooglopen. Een voorbeeld hiervan is de WIKA PSM-520 drukschakelaar.

Hoe werken mechanische drukschakelaars?

Het drukelement van de schakelaar is een veerbus die werkt tegen een veermechanisme met een instelbare voorspankracht. Op het veermechanisme bevindt zich een contactarm voor de bediening van het wisselcontact van de schakelaar. De schakelaar wordt in werking gesteld zodra de kracht die door de druk in het drukelement wordt opgewekt, groter is dan de ingestelde voorspankracht.

Opmerking
Meer informatie over de verschillende meetoplossingen die wij u bieden voor pompen en installaties vindt u op de WIKA website. Als u vragen heeft, helpt uw contactpersoon u graag verder.



Kommentar verfassen