manometer met scheidingsmembraan

Manometers met scheidingsmembraan worden beschouwd als specialisten in de procesindustrie. Ze komen in actie wanneer de buisveermanometers de grenzen van hun prestaties bereiken. Een van de voordelen van manometers met scheidingsmembraan is het meten van lage drukken.

Manometers met scheidingsmembraan zijn te herkennen aan de eerste blik: Van de flenzen onder de behuizing, waartussen het elastische drukelement – het scheidingsmembraan – wordt geklemd. Deze instrumenten kunnen drukken meten vanaf 16 mbar, met een maximumwaarde van ongeveer 25 bar (ter vergelijking: buisveermanometers bereiken hun laagst mogelijke fysische meetwaarde bij 600 mbar). Hoe groter het scheidingsmembraan, hoe lager de meetbare druk is, volgens de formule – druk = kracht / oppervlakte. WIKA gebruikt twee membraanmaten: met een diameter van 134,5 mm voor de meetbereiken van 0 … 16 mbar tot 0 … 250 mbar en een diameter van 76,5 mm voor de meetbereiken van 0 … 400 mbar tot 0… 25 bar.

Speciale variatie van manometers met scheidingsmembraan

Bij een druk van minder dan 16 mbar raken de manometers met scheidingsmembraan hun grenzen. In dit geval zouden hun scheidingsmembranen uitzonderlijk dun moeten zijn om de vereiste elasticiteit te bereiken. Dan zouden ze echter niet meer betrouwbaar stabiel blijven. Dit probleem kan echter worden opgelost met een speciale variant van de manometer met scheidingsmembraan: de doosveermanometer.

Doosveer-elementen bestaan uit twee aan elkaar gelaste membranen, die over het algemeen met druk van binnenuit worden belast. Dit resulteert in een dubbele membraanslag. Op deze manier kan zelfs de laagste druk worden gemeten zonder de wanddikte te verminderen. Omdat de drukkamer echter niet zelflozend is, zijn de doosveer-elementen niet geschikt voor toepassingen met vloeibare media.

Additoneel
Meer informatie over manometers met scheidingsmembraan vindt u op de website van WIKA onder de rubrieken Manometers en Manometers met uitgangssignaal.

Zie ook ons artikel over
Voordelen van manometers met scheidingsmembraan (2): Hoge overbelastingbeveiliging
Voordelen van manometers met scheidingsmembraan (3): Oplossing voor kritische mediaGeef een reactie
Gegevensbescherming Regel