Verschil relatieve en absolute drukmeting

Steeds weer wordt ons de vraag gesteld naar het verschil tussen een absolute drukmeting en een relatieve drukmeting. Om deze vraag te beantwoorden helpt het om te kijken naar de definitie van relatieve druk en absolute druk. Het verschil tussen de twee metingen wordt dan relatief eenvoudig verklaard en dus ook de keuze van de juiste meting.

Definitie van absolute druk

Absolute druk is een druk die relatief is ten opzichte van de nuldruk in de lege, luchtvrije ruimte van het heelal. Deze referentiedruk is het ideale of absolute vacuüm. Het wordt aangeduid met het subscript ‘’abs’’: Pabs.

Definitie van relatieve druk

De relatieve druk wordt gedefinieerd als het verschil tussen een absolute druk (Pabs) en de heersende atmosferische druk (Pamb). Het wordt aangeduid met het subscript ‘’e’’ en wordt als volgt berekend: Pe = Pabs – Pamb.

Absolute vs. Relatieve drukmeting

Het verschil tussen de twee metingen is relatief eenvoudig te verduidelijken: in een relatieve drukmeting is het altijd het verschil met de huidige omgevingsdruk dat wordt gemeten. Deze druk verandert echter met het weer en de hoogte boven zeeniveau. Een absolute drukmeting meet het verschil met het ideale of absolute vacuüm. Daarom is deze meting onafhankelijk van omgevingsinvloeden zoals het weer of de hoogte. Welke meting is nu de juiste?

In de praktijk kunnen de twee metingen als volgt worden onderscheiden: in de meeste gevallen is de meettaak het bepalen van de relatieve druk. Daarom wordt dit type sensor het meest gebruikt. Wanneer echter een relatieve druksensor wordt gebruikt in een toepassing waarbij de werkelijke meettaak bestaat uit het meten van de absolute druk, moeten de volgende extra fouten worden verwacht:

  • +/- mbar veroorzaakt door weersveranderingen
  • Tot 200 mbar bij het veranderen van de locatie (bijv. van zeeniveau naar 2.000 m)

Afhankelijk van het meetbereik kunnen deze fouten aanzienlijk (bijv. in de pneumatiek bij een meetbereik van 1 bar) of verwaarloosbaar (in de hydrauliek bij 400 bar) zijn.

Opmerking
Als u niet zeker weet of uw meettaak een absolute druk- of relatieve drukmeting nodig heeft, neem dan contact met ons op – wij helpen graag verder.



Kommentar verfassen