Comparison: calibration - fixed point calibration

In de temperatuurkalibratietechnologie zijn er twee kalibratiemethoden – de vergelijkende kalibratie en de vaste-punt-kalibratie. De te gebruiken kalibratiemethode wordt bepaald aan de hand van de eisen die worden gesteld aan de nauwkeurigheid en het type testinstrument. De vergelijkende methode is de meest gebruikte kalibratiemethode.

Wat zijn dan de verschillen tussen de vergelijkingskalibratie en de fixed-point kalibratiemethoden? Aan de hand van het voorbeeld van het kalibreren van een weerstandsthermometer, legt deze blog beide methoden uit en probeert zo de lezer een beter begrip over te brengen.

The comparative calibration

Zoals de naam al aangeeft, wordt dit type ijking uitgevoerd door de te testen weerstandsthermometer te vergelijken met een referentiethermometer van hogere kwaliteit. De referentiethermometer van hogere kwaliteit moet dus een nauwkeurigheid hebben die drie of vier keer zo hoog is als die van de geteste thermometer. Beide thermometers worden in één homogene temperatuurbron geplaatst. Bij het plaatsen van de thermometers moet erop worden gelet dat er een kleine afstand tussen de thermometers wordt aangehouden en dat de gevoelige punten (d.w.z. de meetpunten) zich op dezelfde hoogte bevinden. Als temperatuurbron worden over het algemeen vloeistof baden of dry-well kalibratoren gebruikt.

De fixed point kalibratie

De fixed-point kalibratie wordt, in tegenstelling tot de vergelijkende kalibratie, uitgevoerd tegen de gedefinieerde drievoudige, vries- en smeltpunten van de Internationale Temperatuurschaal van 1990 (ITS-90). De vaste punten bepalen de temperaturen waarbij de fysische toestand van de stoffen verandert. Het belangrijkste vaste punt van de ITS-90 is het drievoudige punt van water. Bij een temperatuur van 0,010 °C verandert de fysische toestand van hoogzuiver water voortdurend tussen stoom, ijs en vloeibaar water. De hoeveelheden van de fysische toestanden blijven altijd in verhouding. Over het algemeen werken alleen nationale laboratoria of laboratoria die in aanmerking komen voor zeer kleine meetonzekerheden met deze fixed-point cellen, omdat deze alleen voor deze toepassing kostbaar en gespecialiseerd zijn. Zeer stabiele PRT’s (platina-weerstandsthermometers), die als referentiethermometer zullen worden gebruikt, worden gekalibreerd volgens de fixed-point methode. De referentiesensor wordt in een gesloten of ook open fixed-point cel geplaatst, die de temperatuur gedurende een lange periode constant houdt.

Voorbeeld: fixed points van -189 tot 660 °C volgens ITS-90:

Fixed pointTemperatuur
Drievoudig punt van argon-189,3442 °C
Drievoudige punt van water-38,8344 °C
Drievoudige punt van water0,01 °C
Smeltpunt van gallium29,7646 °C
Vriespunt van indium156,5985 °C
Vriespunt van tin 231,928 °C
Vriespunt van zink 419,527 °C
Vriespunt van aluminium 660,323 °C


Additioneel
Meer informatie over onze diensten “Temperatuurkalibratie” vindt u op de website van WIKA.



Geef een reactie
Gegevensbescherming Regel