Speel op veilig met double block en bloeden

Wat is de veiligste manier om een proces en de aangesloten drukmeettechniek van elkaar te scheiden? Op deze vraag moet de HSG 253-norm worden toegepast, en het antwoord is ondubbelzinnig: door middel van een instrumentatieklep met dubbele blokkering & ontluchting (DBB). Deze configuratie voor risicominimalisering geldt vooral, maar niet alleen, voor processen met gevaarlijke media.

Een instrumentatieventiel met dubbele blokkering en ontluchting is gewoonlijk een monoblok. Het heeft twee afsluitkleppen (block) en één ontluchtingsklep (bleed). Als de afsluitklep aan de proceszijde niet meer sluit in geval van een storing, voorkomt de tweede afsluitklep ongecontroleerde lekkage van media of verontreiniging van het proces van buitenaf.

Voor toepassingen met vloeibare of viskeuze media worden afsluitkranen met een kogelkraanconstructie gebruikt. Voor een optimale schadepreventie beschikken kogelkranen van WIKA over een combinatie van kunststof- en metaalafdichting: Mocht de PEEK- of PTFE-afdichting falen, dan duwt de druk de kogel naadloos naar de metalen ring. Het redundante systeem is lek getest volgens BS6755 / ISO 5208 lekkagesnelheid A.

Meetopstelling met kogelkraan in DBB uitvoering: Kogelkranen van WIKA beschikken over een redundant kunststof-metaal afdichtingssysteem. Bij het uitvallen van de “zachte” dichting (geel gemarkeerd) duwt de druk de kogel naadloos in de richting van de metalen zitting.

Elke dubbele block & bleed configuratie biedt een drievoudige bescherming:

  • Voor het personeel
    Monteurs en technici kunnen op een meetplaats met gevaarlijke media werken zonder bang te zijn ermee in contact te komen. Onderhoud of vervanging van het meetinstrument is met een dubbel geblokkeerde klep dus zonder gevaar mogelijk.
  • Voor het milieu
    Instrumentatiekleppen met dubbele blokkering en ontluchting voorkomen dat het procesmedium in het milieu terechtkomt. WIKA kogelkranen en naaldventielen voorkomen in de juiste uitvoering zelfs vluchtige emissies. Deze varianten worden geproduceerd in overeenstemming met de ISO 15848-1 en VDI 2440 (TA Luft) normen.
  • Voor de instrumenten
    Dubbele blokkering & ontluchting biedt het aangesloten meetinstrument optimale bescherming tegen mogelijke schade door het proces, bijvoorbeeld tijdens een reinigingsproces met agressieve stoffen. Tegelijkertijd zorgt deze configuratie voor een langdurige en betrouwbare werking van de afsluiter.

Compacte oplossing in plaats van zelfbouw

Afsluitoplossingen zoals hier beschreven zouden in principe uit afzonderlijke componenten kunnen worden opgebouwd. Zij zouden echter een navenant grote afmeting hebben, hetgeen de stabiliteit van de meetopstelling zou beïnvloeden. Vanwege de vele onderdelen en aansluitingen zou er ook een hoger risico van lekkage zijn.

Afsluiteroplossingen in een compacte behuizing nemen de bovengenoemde nadelen weg. Voor risicoloze toepassingen is het echter raadzaam om standaardkleppen te gebruiken (bijv. WIKA modellen IV10, IV20 en BV). In het geval van kritische media zijn monoblocks met dubbele blokkeer- & ontluchtingsconfiguratie duidelijk de eerste keuze.

WIKA biedt een uitgebreid DBB portfolio voor een breed scala aan toepassingen (van links naar rechts): model IBM, model IBF (met flensaansluiting), model IBS (voor monstername) en model IBJ (voor injectieprocessen) evenals het monoflens model IVM. De hoogwaardige afwerking van alle kleponderdelen maakt een soepele en nauwkeurige werking mogelijk, zelfs bij hoge druk en na langdurig niet-gebruik.

 

Opmerking
Meer informatie over monoblock instrumentatieventielen met dubbele blokkeer & ontluchtingsklep vindt u op de WIKA website. Als u vragen heeft, zal uw contactpersoon u graag verder helpen.Geef een reactie
Gegevensbescherming Regel