Difference between “UL Recognized” and “UL Listing”

De ‘’UL-goedkeuring’’ is een belangrijke en bekende productgoedkeuring. Dat er verschillende goedkeuringen zijn voor ‘’UL’’ (Underwriters Laboratories) is echter minder bekend.

Ul identificatie

Afb. links: “UL Listing“ markering voor Canada en de VS afb. rechts: “UL Recognized Component“ markering voor Canada en de VS

Wanneer men in het algemeen over ‘’UL-goedkeuring’’ spreekt, wordt in de meeste gevallen ‘’UL-vermelding’’ bedoeld. Naast ‘’UL-vermelding’’ kan ook echter de goedkeuring ‘’UL-goedgekeurde component’’ voor specifieke producten worden verkregen. Afhankelijk van welke goedkeuring voor een instrument nodig is, is een individuele markering vereist (zie figuur).

Maar waar ligt het verschil tussen de twee ‘’UL-goedkeuringen’’?

Producten met ‘’UL-vermelding’’ komen overeen met een eindproduct of een component voor installaties in het werkveld. Deze producten zijn overeenkomstig getest en kunnen met inachtneming van de geldende lokale installatierichtlijnen, bijvoorbeeld ANSI/NFPA 70, ‘’National Electrical Code’’ (NEC).

Een product met ‘’UL-goedgekeurde component’’ is niet direct bedoeld voor exclusieve of directe installatie in het werkveld. Zoals de naam van de goedkeuring impliceert, zijn deze producten eerder bedoeld als onderdeel van een systeem waarvoor een ‘’UL-vermelding’’ moet worden verkregen. De installatie van dergelijke componenten wordt typisch uitgevoerd in een fabriek en niet in het werkveld. Het product (dat moet worden beschouwd als onderdeel in de zin van ‘’UL-goedkeuring’’) heeft tijdens de goedkeuring bepaalde tests en evaluaties voor het specifieke systeem als ‘’UL-goedgekeurde component’’ doorstaan, waardoor de ‘’UL-vermelding’’ van het volledige systeem vereenvoudigd wordt.

Als voorbeeld kan het WIKA model R-1 druksensor voor de HVAC+R (verwarming, ventilatie, airconditioning en koeling) industrie worden genomen. Voor deze instrumenten werd een goedkeuring verkregen als ‘’UL-goedgekeurde component’’ voor de koelindustrie ‘’Component – regelaars, koeling’’. Dit vereenvoudigt het werk voor fabrikanten van koelsystemen en –installaties bij het verkrijgen van de ‘’UL-vermelding’’voor de gehele unit.Kommentar verfassen