Druksensor met diagnosefunctie en IO-Link

Werkt het meetinstrument nog naar behoren? Druksensoren met geïntegreerde diagnosefunctie en IO-Link geven in één oogopslag informatie over hun status. Wat dit in detail betekent, kan geïllustreerd worden aan de hand van het voorbeeld van een model A-1200 sensor van WIKA.

De A-1200 is ontworpen voor gebruik in industriële toepassingen, in het bijzonder voor drukmetingstaken in intelligente machines. Hij beschikt over IO-Link voor bidirectionele gegevensuitwisseling. Via dit kanaal geeft het instrument de informatie van zijn diagnosefunctie door aan de master, die deze doorgeeft aan het besturingsniveau.

Duidelijk display

Met de druksensor A-1200 met diagnosefunctie en IO-Link kan de gebruiker in één oogopslag informatie krijgen over de status van het meetinstrument. Het weergaveformaat is afhankelijk van de betreffende master.

In dit voorbeeld wordt de sensorstatus in tabelvorm weergegeven. De gebruiker kan onmiddellijk en ondubbelzinnig zien of er sprake is van een defect of een afwijking. De diagnosefunctie geeft een overzicht van de status aan de hand van de volgende parameters:

  • Sensor is defect
  • Overdruk
  • Onderdruk
  • Overtemperatuur
  • Ondertemperatuur

Signalering van veranderingen in het proces

Als de diagnosefunctie over- of onderdruk detecteert, werkt het meetinstrument buiten zijn specificaties. De A-1200 is een uiterst robuust product dat bestand is tegen overdruk, zelfs gedurende een langere periode. Een foutmelding via IO-Link hoeft niet per se te maken te hebben met een sensordefect. Het maakt de gebruiker ook attent op een mogelijke verandering in de procesomstandigheden. Dit zou anders alleen worden opgemerkt in geval van een feitelijke sensorstoring.

Temperatuur in de sensorelektronica

De gegevens over temperatuur hebben betrekking op metingen in de sensorelektronica. Afwijkingen van de specificatie kunnen bijvoorbeeld worden veroorzaakt door een verhoging van de omgevingstemperatuur. Dit kan weer negatieve gevolgen hebben voor de juiste detectie van de procesdruk of de levensduur van het instrument. De gebruiker wordt dus tijdig gewaarschuwd voor ernstige gevolgen voor het proces en de sensor.

Aanvullende informatie

Naast de statusbeschrijving registreert de A-1200 nog meer informatie, die via IO-Link wordt uitgelezen. Het registreert onder andere de minimale en maximale waarden van druk en temperatuur sinds de inbedrijfstelling van de sensor. In geval van overbelasting kunnen gebruikers de duur ervan bijhouden. Het instrument heeft ook een bedrijfsurenteller en geeft de gemeten temperatuur van de elektronica weer. De registraties zijn continu. Indien een reset van het instrument noodzakelijk is, worden alle parameters na de herstart overschreven.

Opmerking
Meer informatie over het model A-1200 met diagnosefunctie en IO-Link vindt u op de WIKA-website. Als u vragen heeft, helpt uw contactpersoon u graag verder.

Bekijk de volgende video om meer te weten te komen over de WIKA model A-1200 druksensor:



Kommentar verfassen