Illustratie: functie van IO-Link

Hoe werkt de IO-Link communicatie-interface van WIKA’s drukschakelaar PSD-30 eigenlijk? IO-Link is een point-to-point verbinding (dus niet een nieuwe fieldbus) tussen sensor/actuator en een fieldbusmaster zoals een PLC.

De voeding van het field apparaat (pin 1 en pin 3) en van de signaaloverdracht (pin 4) gebeurt via een 3-draads verbindingsleiding, die typisch en gestandaardiseerd is op het field niveau. De signaaloverdracht vindt in eerste instantie conventioneel plaats, d.w.z. zonder IO-Link in de zogenaamde SIO-modus (standaard IO-modus). Pas nadat een zogenaamde “wake up” via de IO-LInk-master met een gedefinieerd commando wordt uitgevoerd, wordt de digitale IO-Link-communicatie gestart.

Gestandaardiseerde gegevenspakketten worden vervolgens bidirectioneel uitgewisseld via een serieel protocol. Configuratieparameters kunnen nu centraal naar de sensor worden verzonden en meetwaarden en diagnosegegevens van de sensor naar de besturing. De IO-Link-functionaliteit van de sensor wordt weergegeven in een apparaatbeschrijvingsbestand (IODD – IO-Link Device Description, xml-bestand) en moet worden opgeslagen in de gebruikte IO-Link Interpreter Tool.

Technische informatie voor IO-Link: Gegevenssnelheid: 4,8 / 38,4 / 230,4 kbaud Max. kabellengte: 20 m, onafgeschermd Typische cyclustijd: 2 ms Type aansluiting: punt-tot-punt, serieel, bidirectioneel, half-duplex Standaardconnectoren: M5, M8, M12

Voor meer informatie over IO-Link kunt u terecht bij de IO-Link homepage.Geef een reactie