Meetinstrument in combinatie met telemetrie

De combinatie van gegevensoverdracht op afstand (telemetrie) en meetinstrumenten met een elektrisch uitgangssignaal opent nieuwe mogelijkheden om de efficiëntie van het proces te verhogen. Een voorbeeld hiervan is het Cryo Gauge concept van WIKA. Hiermee kan de voorziening voor een netwerk van tankparken voor vloeibaar gas centraal worden beheerd. Dit M2M-systeem kan ook naar andere toepassingen worden overgezet.

Gassen zoals argon, stikstof, zuurstof of kooldioxide worden vaak cryogeen opgeslagen (van het Griekse woord Kryo = vorst), en dus in een gekoelde, vloeibare vorm. De benodigde aanvulling is gebaseerd op de niveaubewaking van de tanks. WIKA heeft hiervoor een speciale meetopstelling ontworpen die bestaat uit drie modules:

1. Mechatronische drukverschilmanometer

De verschildrukmeter van het Cryo Gauge meetsysteem. De tweede elektrische uitgang (achterzijde) behoort tot de ingebouwde procestransmitter voor de werkdrukindicatie

Dit meetinstrument bewaakt het vulniveau, dat wordt afgeleid uit het drukverschil tussen de vloeibare en de gasvormige fase in de tank en wordt weergegeven op een schaal. Via een contactloze, magnetische koppeling (draaiknop) zet een geïntegreerde zender de positie van de wijzer om in een 4 … 20 mA-signaal. Zo komen de elektronisch verzonden en de lokaal weergegeven waarden altijd exact overeen. Waarom een mechanische drukverschilmeting? Het zorgt, onafhankelijk van het meetbereik, voor een nauwkeurigheid die altijd tot 1% bedraagt.  Oplossingen die uitsluitend gebaseerd zijn op transmitters vergelijken vaak het verschil tussen twee afzonderlijke metingen. Dit kan, vooral bij kleine vaten, leiden tot meetfouten in het bereik van 10% en meer.

2. Mechanische werkdrukindicatie plus procestransmitter

Betriebsdruckanzeige

De werkdrukindicatie voor de veiligheid van de tank wordt gecombineerd met een valve manifold.

Deze combinatie van mechanische en elektronische meetcomponenten draagt bij aan de veiligheid van de tank. Als door externe invloeden de werkdruk boven een bepaalde waarde stijgt, wordt de overdruk (en daarmee ook het gas) via een veiligheidsventiel op de tank naar de atmosfeer ontlucht. Deze werkdruk wordt bewaakt met het mechanische display (manometer), maar ook via het uitgangssignaal van een ingebouwde procestransmitter. De manometer is gemonteerd op een multifunctioneel valve manifold. Dit maakt het mogelijk om het gehele meetsysteem te isoleren, bijvoorbeeld bij onderhoudswerkzaamheden aan de tank.

3. Eenheid voor gegevensoverdracht op afstand (“intelliMETRY”)

De telemetriemodule van de meetopstelling

Het telemetrie-instrument van WIKA pikt de elektrische uitgangssignalen van beide meetcomponenten op (vulniveau en werkdruk). Het digitaliseert de analoge meetwaarden en stuurt deze via GSM-technologie door naar een online datacentrum (GPRS- of SMS-modus). Bij een eventuele storing in het netwerk worden de gegevens gebufferd tot de eerstvolgende mogelijke routine-oproep. De transmissie-interval wordt in overeenstemming met de klant gedefinieerd. De intelliMETRY-module beschikt naast de gegevensoverdracht ook over bewakingsfuncties, bijvoorbeeld het activeren van een waarschuwingsbericht bij een onverwachte, snelle daling van het vulniveau.

Let op
Meer details over het Cryo Gauge-concept vindt u in de flyer “Intelligent level monitoring” en ook onder de productinformatie op de WIKA-website (Verschildrukmanometer, model 712.15.160).



Geef een reactie
Gegevensbescherming Regel