manometer_farma

Zijn manometers geschikt voor farmaceutische processen? Ja, als ze beschikbaar zijn in een uitvoering met een scheidingsmembraan met vlakke procesaansluiting. Er zijn twee voordelen voor een mechanische drukmeting met dit type instrument: Manometers met scheidingsmembraan meten “droog” en verminderen zo het risico op besmetting. Bovendien bieden ze een betrouwbare meting, ook in kritische situaties, door hun extreem robuuste scheidingsmembraan en de hoge overbelastingsveiligheid.

In tal van farmaceutische processen worden scheidingsmembraansystemen gebruikt om de procesdruk te regelen, ook in combinatie met een manometer. Een scheidingsmembraan scheidt het meetinstrument van het proces en beschermt het zo tegen invloeden. Het vatbare membraan voor de overdracht van druk door vloeistof is door de nauwkeurigheid van de meting relatief dun. Vergeleken met het membraan als drukmeetelement van een manometer is het daarom vatbaarder voor zowel onvoorspelbare procescondities (drukpieken, overbelasting) als mechanische invloeden. Als het membraan beschadigd is, kan de vulvloeistof van het systeem in het proces terechtkomen.

Geen vervuiling

Het mechanisme van een PG43SA-manometer met scheidingsmembraan en met vlakke procesaansluiting

Manometers met scheidingsmembraan en vlakke procesaansluiting elimineren dergelijke vervuiling omdat ze zonder vloeistof werken. Hun robuuste scheidingsmembraan brengt de druk, via een koppeling, direct over op de beweging. Het is twee tot vijf keer zo dik als een conventioneel scheidingsmembraan. Het scheidingsmembraan is dus effectief beschermd tegen onverwachte fysieke effecten. Bovendien kan het een hoge overbelasting opvangen – bij WIKA-instrumenten is dit tot vijf keer de nominale druk.

Bovendien moeten manometers voor farmaceutische processen in alle opzichten voldoen aan de strenge eisen voor sanitaire toepassingen. Dit is door WIKA geïmplementeerd in de PG43SA-serie. Voor hun instrumenten werd een scheidingsmembraan met een diameter van slechts 35 mm ontwikkeld. Door de speciale golfcontour en de dikte van het materiaal heeft het membraan een meetkwaliteit die vergelijkbaar is met die van het scheidingsmembraan van een typisch procesinstrument – hoewel dit meer dan twee keer zo groot zou zijn voor een vergelijkbaar drukgeluid.

Gemakkelijk te reinigen

 

Alle instrumenten van de PG43SA-serie voldoen aan de richtlijnen voor hygiënisch ontwerp, de 3-A Sanitary Standard en zijn gecertificeerd volgens EHEDG. Ze zijn geschikt voor CIP/SIP-processen en zijn optioneel volledig autoclaveerbaar.

Twee van de modellen (PG43SA-S en PG43SA-D) zijn manometers met een radiale procesaansluiting. Bij het model PG43SA-C is de procesaansluiting echter in de behuizing geïntegreerd. Deze uitvoering waarvoor patent is aangevraagd, maakt een plaatsbesparende en dus flexibele installatie mogelijk.

Geïntegreerd veiligheidssysteem

Het model PG43SA-D is afgestemd op bijzonder kritische processen. De manometer heeft een geïntegreerd veiligheidssysteem waarvoor patent is aangevraagd. Het omvat een tweede beschermende barrière en een bewaking van het scheidingsmembraant. Mocht er onverhoopt een membraanbreuk optreden, dan blijven proces en meetinstrument veilig gescheiden. Het medium kan niet in de omgeving ontsnappen en ook kan er niets vervuilends in het proces terechtkomen. Elk geval van schade wordt direct bekend: De scheidingsmembraanbewaking meldt dit direct via een rode indicator op de draaiknop.

Ontworpen als manometers voor farmaceutische processen (f. l. t. r.): Model PG43SA-S (standaard), model PG43SA-C (procesaansluiting in geval) en model PG43SA-D (met extra veiligheidssysteem).


Additioneel

Voor gedetailleerde informatie over de drie manometers met scheidingsmembraan PG43SA-S, PG43SA-D en PG43SA-C kunt u terecht op de website van WIKA. Een beknopt overzicht wordt gegeven door de flyer voor deze instrumentenfamilie.

Voor meer informatie kunt u de volgende video bekijken over de manometers met scheidingsmembraan van de PG43SA-serie:



Geef een reactie
Gegevensbescherming Regel