Hook-up

Druktransmitters en manometers kunnen met behulp van afsluiters beveiligingen en/of fittingen worden aangepast aan vrijwel elke procestoestand. WIKA biedt dergelijke combinaties aan in de vorm van een ‘’hook-up’’, een toepassingsspecifieke en inbouwklare oplossing. Het elimineert alle nadelen die de gebruiker ervaart bij het alternatief om de montage zelf te doen.

1. De logistieke inspanning:

Dit is aanzienlijk. Meetinstrumenten, afsluiters en andere toebehoren moeten, als ze in eigen beheer worden samengebracht, meestal bij verschillende fabrikanten worden ingekocht, vaak bij meer dan twee bedrijven. De bestelprocessen moeten worden gecoördineerd, wat tijdrovend kan zijn. Bovendien heeft het leveranciersbeheer extra middelen nodig.

2. Compatibilitietsproblemen (risico op lekkage):

Combinaties van drukmeetinstrumenten met instrumentafsluiters en accessoires zijn geen standaardoplossingen. Beide elementen van een dergelijke assemblage komen, zoals gezegd, over het algemeen van verschillende fabrikanten. Dit verhoogt de kans op complicaties tijdens de assemblage.

Het verschil in deze meetopstellingen met verschildrukmanometers is duidelijk – links een voorbeeld van een door de operator zelf gemaakte montage, rechts de aansluitoplossing van WIKA.

Een voorbeeld hiervan is de combinatie van een verschildrukmanometer met een kleppenverdeler. De aansluiting van het meetinstrument heeft een andere centrische afstand dan die van de gekozen kleppenverdeler (foto links). In een dergelijk geval kan de aansluiting worden gerealiseerd door middel van een samenstel van twee leidingsstukken en vier adapters. Maar deze oplossing verhoogt de kosten en tijd, en ook het risico op lekkage, door de afdichtingspunten te verdubbelen (zie pijlmarkeringen). Moeilijkheden bij de montage ontstaan ook als de toleranties van de verbindingsinterfaces van verschillende leveranciers niet exact overeenkomen. Dit brengt ook het risico op lekkage met zich mee. Om de gewenste compatibiliteit te bereiken, moet de kwalificatie en leveringsspecificatie voor elke leverancier met veel moeite worden vastgelegd.

Twee voorbeelden van aansluitoplossingen:
Links: Manometer met overdrukbeveiliging, een ventiel om het meetinstrument te scheiden van het proces en een sifonbuis die de volledige meetopstelling beschermt tegen hoge temperaturen.
Rechts: Manometer met overdrukbeschermer en monoflens (dit maakt het mogelijk om het meetinstrument en het proces te scheiden in geval van flensverbindingen).

 

3. De installatie-inspanning:

Naast de eisen voor de aanschaf van geschikte componenten worden ook de montagekosten voor meetpunten met instrumentatiekleppen en toebehoren toegevoegd. Deze variëren van de ontwikkeling van speciale kennis en opleiding van medewerkers tot het ter beschikking stellen van een geschikte werkplek, inclusief gereedschap en de benodigde materialen. Bovendien is een kwaliteitscontrole verplicht om de functionaliteit en betrouwbaarheid van de meetopstelling, met name de lekdichtheid, te controleren. Dit is vooral belangrijk als het bijvoorbeeld gaat om een proces met kritische gassen.

Avoidance of risks

Met een hook-up aansluiting omzeilen gebruikers de hier beschreven inspanningen en potentiële risico’s. De meetopstelling wordt bij WIKA (op basis van de opgegeven procesparameters en de inbouwsituatie) uit gekwalificeerde afzonderlijke onderdelen samengesteld en op lekkages getest. Het is bij levering klaar voor installatie in het proces. Indien nodig kan een meetinstrument ook worden gecombineerd met meerdere instrumentatiekleppen en toebehoren (zie afbeelding links).

Opmerking
Meer informative over onze afsluiters vindt u op de website van WIKA.Kommentar verfassen