vergelijking van organisatie

Deskundigen schatten de tijd die wordt besteed aan het schoonmaken in de voedsel- en drankindustrie op maar liefst 30 procent. Het is dus ook begrijpelijk waarom de fabrikanten veel belang hechten aan een reinigingsvriendelijk ontwerp (hygiënisch ontwerp). Veel producenten kijken daarom uit naar een 3-A of een EHEDG-symbool. Maar waar staan deze symbolen voor en hoe kunnen ze worden vergeleken?

3-A Sanitary Standards Inc. (3-A SSI) is een in de VS gevestigde non-profitorganisatie die zich toelegt op het verbeteren van de hygiëne in de voedingsmiddelen-, dranken- en farmaceutische industrie. De vastgestelde normen zijn bedoeld om de kwaliteit van de producten te waarborgen en zo de gezondheid van de eindgebruiker te beschermen. De principes en certificaten worden daarom door veel landen en levensmiddelenfabrikanten erkend. Voor de certificering van hygiënische onderdelen is de beoordeling gebaseerd op ontwerpkenmerken, zodat bijvoorbeeld in een pijp kleine hoeken of kleine stralen moeten worden vermeden. Dit om de bescherming van consumptiegoederen tegen besmetting te garanderen, een eenvoudige mogelijkheid om oppervlakken te reinigen en een eenvoudige demontage voor reinigingsdoeleinden.

The EHEDG (European Hygienic Equipment Design Group) ondersteunt sinds 1989 hygiënemaatregelen bij de productie en verpakking van levensmiddelen en is een stichting van voedselgerelateerde organisaties. De belangrijkste taak van EHEDG is het leveren van een bijdrage aan de hygiënische engineering en het ontwerp op alle gebieden van de voedselproductie en daarmee het waarborgen van een veilige productie van voedsel. EHEDG certificeert hygiënische componenten alleen als ze voldoen aan de theoretische aanpak enerzijds en aan de praktische tests anderzijds. Het EHEDG-certificaat wordt vooral in Europa erkend.

Als wereldwijde fabrikant van meettechnologie zijn tal van producten voor de voedings- en farmaceutische industrie gecertificeerd volgens 3-A en EHEDG. Maar hoe kunnen deze certificeringen worden vergeleken?

Hoewel er fundamentele verschillen zijn tussen de 3-A-normen en de EHEDG-richtlijnen, is het primaire doel van beide organisaties om goede hygiëneprincipes toe te passen in de voedings- en farmaceutische industrie. Zowel 3-A als EHEDG vertegenwoordigen veel organisaties die betrokken zijn bij de voedingsindustrie met als doel het ondersteunen van de hygiëne tijdens het productieproces en de verpakking.

De belangrijkste verschillen tussen de twee associaties zijn de eisen die gesteld worden aan het ontwerp van hygiënische apparatuur. Dit is te wijten aan de verschillende gedefinieerde hygiëneniveaus van elke organisatie. Ook zijn er verschillen in de eisen voor certificering. Terwijl een 3-A-certificering slechts een theoretische beoordeling van de ontwerpeisen vereist, beoordeelt de EHEDG-certificering het ontwerp zowel theoretisch als praktisch (met behulp van een gestandaardiseerde hygiënetest).

De ontwerpspecificaties van de 3-A-normen zijn zeer gedetailleerd en beschrijven bijvoorbeeld precies de uitvoering van de radii en de vereiste afwerking van het oppervlak. Indien niet aan deze specificaties kan worden voldaan, is een 3-A certificering van het product niet mogelijk. De EHEDG is echter meer algemeen geformuleerd en beschrijft het beoogde effect. Indien om technische of functionele redenen niet aan de ontwerp-, geometrie- en oppervlaktespecificaties kan worden voldaan, laat de EHEDG (DOC 37 – Hygienic Design and Application of Sensors, Section 4.1.3) toe om de reinigbaarheid op andere manieren te compenseren. De effectiviteit van het gekozen ontwerp moet worden aangetoond door middel van een reinigingstest. Als deze test met succes wordt doorstaan, ontvangt dit meetinstrument een EHEDG-certificaat, ondanks de ontwerpafwijkingen.

Het is duidelijk dat 3-A SSI en EHEDG hetzelfde doel nastreven en dat de samenwerking tussen beide organisaties een positief effect heeft op het verbeteren en standaardiseren van normen en richtlijnen in de voedings- en farmaceutische industrie. Beide organisaties wisselen nu al hun blauwdrukken uit voor nieuwe of herziene normen voor correctie.

Additioneel
WIKA biedt een breed scala aan 3-A- en EHEDG-gecertificeerde producten met zijn meetinstrumenten in hygiënisch design. Meer informatie vindt u op de website van WIKA. Samen met u bepalen we de instrumenten die geschikt zijn voor uw toepassing. Uw contactpersoon helpt u graag verder.Geef een reactie