Kettingtakel testset FRKPS

Kettingtakels worden gebruikt voor het heffen en laten zakken van vrij bewegende lasten. Als hijsmiddel ondersteunt de kettingtakel bijvoorbeeld het ergonomisch heffen tijdens de montagewerkzaamheden of maakt dit zelfs mogelijk. Transportbanden of kraaninstallaties zijn andere voorbeelden van het gebruik van kettingtakels.

Zoals alle takels worden ook kettingtakels volgens de richtlijn inzake arbeidsmiddelen (2009/104/EG) van de EU herhaaldelijk getest. Als de overbelastingsbeveiliging ook mechanisch is en ontworpen in de vorm van een wrijvingskoppeling, kan alleen de FRKPS van WIKA in aanmerking komen voor de test. In de afkorting FRKPS staat de “F” voor “Force”, die het apparaat als krachtopnemer identificeert. De “RKPS”, die volgt, is een afkorting van de Duitse “Rutschkupplungsprüfset” (wrijvingskoppeling-testset).

Chain hoist test set, ook voor verschillende kettingen

De wrijvingskoppeling van kettingtakels moet regelmatig worden gecontroleerd om de veiligheid van mensen en machines te garanderen. Het is ook belangrijk dat de betrouwbaarheid van de toepassing altijd gegarandeerd is. Minimale stilstandtijden en lage onderhouds- en servicekosten zijn het doel. De DGUV (Duitse sociale ongevallenverzekering) bepaalt ook dat alle hijswerktuigen regelmatig moeten worden gecontroleerd. De gebruiker kan zich echter de lastige hantering van de gewichten besparen door gebruik te maken van de FRKPS chain hoist test set. Deze is ook geschikt voor kettingtakels met kettingschakels van profielstaal.

Werkingsprincipe van een chain hoist test set

De FRKPS bestaat uit een krachtopnemer, een displayunit en de geleidehulzen die geschikt zijn voor de betreffende kettingdikte. Om de ontkoppelingskracht van de wrijvingskoppeling te controleren, wordt de krachtopnemer samen met de juiste adapterhuls in de ketting gehaakt. Vervolgens bewegen ze samen tegen de onderkant van de kettingtakel omhoog en blokkeren ze de ketting. De krachtopnemer meet de maximale kracht totdat de wrijvingskoppeling wordt geactiveerd en geeft deze waarde door aan het display. Daar kan de gebruiker het eenvoudig aflezen. Er kunnen maximaal 99 datasets worden opgeslagen. Dit elimineert de grote inspanning die nodig is bij het werken met testgewichten.

Prestatieomvang van de chain hoist test set

De krachtopnemer heeft een meetbereik van 40 kg tot 3500 kg. Om de FRKPS zonder problemen in ruwe omgevingsomstandigheden te kunnen gebruiken, voldoet de krachtopnemer aan de hoge beschermingsgraad IP67. De grootst mogelijke ongevoeligheid van de krachtopnemer voor parasitaire krachten en momenten wordt gegarandeerd door het ontwerp als shear beam load cell. De displayunit kan ook eenvoudig met handschoenen worden bediend door middel van grote knoppen. Het complete systeem bestaande uit een krachtopnemer, twee adapterkokers voor stalen kettingen en een displayunit wordt geleverd in een praktische en stevige koffer. De FRKPS chain hoist test set combineert een eenvoudige bediening met robuustheid voor wrijvingskoppelingen op kettingtakels.

Additioneel
Verdere informatie over dit onderwerp is te vinden in de flyer “Test set for checking friction clutches on chain hoists”. Details over ons model FRKPS chain hoist test set vindt u op de website van WIKA.Geef een reactie
Gegevensbescherming Regel