Meettechniek in compressoren

De meettechnologie die in compressoren wordt gebruikt, neemt steeds meer toe. En niet voor niets. De balans tussen een hogere persluchtbehoefte en een lager energieverbruik is ook in grote mate afhankelijk van het intelligente gebruik van meetinstrumenten. De gegevens die op deze manier worden verkregen, worden zowel gebruikt om het rendement van de machine te verhogen als om preventief onderhoud te plannen. Lange stilstand tijden en daaruit voortvloeiende kosten worden zo vermeden.

Werkingsprincipe van de compressoren

Compressoren zijn machines die de druk van een gas verhogen door het volume ervan te verminderen. De compressoren zuigen lucht aan uit de omgeving. Ze comprimeren het vervolgens met behulp van zuigers (zuigercompressoren) of met in elkaar grijpende schroeven (schroefcompressoren). De perslucht wordt gebruikt in verschillende toepassingen: Voor het aandrijven van motoren, machines en gereedschappen, het reinigen van onderdelen, het oppompen van banden, in pneumatiek of als ademlucht voor brandweerkorpsen en duikers. Naarmate meer en meer lucht in een vat wordt geperst (de opvangbak of de luchttank van een compressor), neemt de druk in het vat toe. Bij toenemende luchtdruk stijgt ook de temperatuur. Bij olie gekoelde compressoren warmt de compressorolie ook op.

Meettechniek voor een optimale werking

De meettechniek is een integraal onderdeel van de moderne compressoren. Van de eenvoudige manometer, die de gebruiker het niveau van de geleverde druk aangeeft, tot elektronische druksensoren en drukschakelaars. Mechanische en elektrische thermometers of temperatuurschakelaars helpen om de compressor optimaal te benutten, zonder dat deze oververhit raakt. Niveausensoren zorgen er daarentegen voor dat het condensaat automatisch wordt afgevoerd.

Measurement technology in compressors

Meettechniek (punten) in compressoren – voorbeeld, schroefcompressor

 

1: Luchttoevoer – Druk
2: Luchttoevoer – Temperatuur
3: Uitgang na de compressortrap – Druk
4: Uitgang na de compressortrap – Temperatuur
5: Persluchttank – Druk
6: Persluchttank – Niveau
7: Persluchtafvoer – Druk
8: Persluchtafvoer – Temperatuur

 

 Alles uit één hand

Met de toename van de meettechniek en de diversiteit aan technologieën in compressoren neemt ook het aantal mogelijke leveranciers gestaag toe. Rationalisatie naar enkele fabrikanten met een breed scala aan producten kan helpen het overzicht te behouden en de kosten te verlagen.

WIKA biedt haar klanten alle relevante meetinstrumenten uit één bron. Van manometers en drukschakelaars voor zuigercompressoren, via temperatuurschakelaars met UL-goedkeuring tot elektronische oplossingen voor druk-, temperatuur- en niveaubesturing voor schroefcompressoren. Veel van onze meetinstrumenten zijn UL-goedgekeurd. Ook al is dit niet voor alle instrumenten noodzakelijk, het maakt de inbedrijfstelling ter plaatse eenvoudiger. Regelmatige audits door UL bewijzen ook een consistente product- en fabricagekwaliteit.

Additioneel
Meer informatie over de verschillende meetoplossingen die wij u voor de machinebouw aanbieden, vindt u op de website van Wika.Geef een reactie
Gegevensbescherming Regel